В Україні заборонили російську музику

Верховна Рада заборонила відтворювати російську музику на українському телебаченні, радіо, в розважальних закладах, школах, громадському транспорті, готелях, ресторанах, кіно та в інших публічних просторах. Відповідний закон ухвалили 19 червня.

 Всі російські музичні артисти не можуть звучати чи давати концерти в Україні, каже народний депутат 33-річний Олександр Санченко. Окремо сформують перелік виконавців, які засуджують агресію Росії. Їхні пісні можна буде вмикати на радіо та в громадських місцях. Щоб потрапити в такий перелік, виконавці чи їхні представники мають подати заяву до Служби безпеки. В ній зазнача­тимуть, що підтримують суверенітет і цілісність України, закликають Росію негайно припинити агресію.

Також влада збільшила до 40% частку україномовних пісень на радіо і до 75% добового обсягу передач різної тематики державною мовою.

 Одним із методів знищення української ідентичності, який Росія застосовує, є лінгвоцид свідоме, цілеспрямоване нищення української мови як головної ознаки етносу, каже мовний омбудсмен Тарас Кремінь, 44 роки. Ми ж маємо її зберегти. Новий закон значно посилить роль української мови та розширить можливості її впливу на всі без винятку сфери. Гарантує збільшення частки української у сфері культури на радіо й телебаченні. Хоча й без закону мали успіхи. З нашого радіо за чотири місяці повномасштабної російської агресії майже повністю зникли російськомовні твори та пісні російських виконавців.

“Газету по-українськи” можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”