Євген Сосновський вивіз із окупації 400 фотографій

400 знімків вдалося вивезти з окупованого Маріуполя на Донеччині місцевому фотографу 57-річному Євгенові СОСНОВСЬКОМУ. Їх зробив за два місяці, які провів у захопленому російськими військовими місті.

 Фотографував усе, що бачив навколо. Людям, які не хотіли, щоб їх знімав, говорив: “От війна скінчиться, і у вас будуть фотографії”. І вони погоджувалися. Коли в місто зайшли російські війська, знімати стало небезпечно. Робив це мало й таємно розгромлені вулиці, будинки, нещасні люди. Раз знімав коли раптом йдуть 10 так званих ДНРівців. Ледь устиг сховати камеру. Але знайшлася людина, яка донесла на мене, мовляв, ходив і щось фотографував. Та я вдав простачка. Сказав: так, знімав людей, але нічого не залишилося, бо все згоріло, розповідає Євген Сосновський.

Будинок, у якому він мав квартиру, розбомбили снарядами. Якийсь час чоловік із дружиною та її матір’ю жили в сусідньому підвалі. Коли обстріли трохи стихли, перебралися у двір тещі. Будинок не вцілів. Але лишилися господарські споруди. У погребі було трохи закруток і картоплі.

Із блокадного Маріуполя родині вдалося виїхати 30 квітня. За тиждень дісталися Києва. Тут живе донька подружжя.

 Флешку з фотографіями заховав серед ліків тещі. Архіви на кількох жорстких дисках замотав синтепоном і поклав між одягом у чемодан. У камері залишив фотографії з концерту гурту “Бумбокс”. Вигадав легенду, що був фотографом на культурних заходах міста. На всіх російських блокпостах, які проїжджали, повірили, говорить.

Серед найвідоміших світлин, які Євген Сосновський зробив у Маріуполі, фото щоденника 8-річного Єгора. В укритті він писав про війну та смерті близьких. Знімки облетіли весь світ і стали відомі як “Маріупольський щоденник”.

“Газету по-українськи” можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”