Листи для лазаньї замінюють лавашем

 Люблю дивувати дітей закордонними стравами, каже 39-річна Антоніна Казимірова із Чернівців. Найбільше їм подобається італійська лазанья.

Натирає на крупній тертці 100 г твердого сиру. Два помідори обливає окропом, знімає шкіру й нарізує кубиками. Ріже й обсмажує на 1 ст. л. олії дві цибулини. За 5 хв. додає у сковорідку 800 г свинячого фаршу і 1/2 ч. л. солі. Готує м’ясо, постійно помішує, щоб не утворилися грудки. Додає помідори, два подрібнені зубці часнику, 2 ст. л. томатної пасти, дрібку чорного перцю. Накриває сковорідку та тушкує начинку на слабкому вогні 10 хв.

Для соусу Бешамель розігріває в сотейнику 50 г вершкового масла. Всипає 5 ст. л. борошна та перемішує. Поступово вливає 600 мл молока та продовжує перемішувати, щоб не було грудочок. Готує на слабкому вогні до загустіння. Знімає з вогню і чекає, доки соус охолоне.

Відварює в підсоленій воді 10 листів лазаньї. Форму для запікання змащує олією. На дно виливає 2 ст. л. соусу, викладає лист лазаньї, і його теж змащує соусом. Додає фарш і посипає натертим сиром. Повторює шари, доки не заповнить форму повністю. Наприкінці посипає страву сиром.

Випікає 3040 хв. за температури +190°C.

 Спеціальні листи для лазаньї можна замінити лавашем. Тоді страву готую за скороченою програмою, продовжує Казимірова.

Розділює на волокна 500 г звареного курячого філе. Натирає на тертку 250 г твердого сиру. Обсмажує на олії подрібнену цибулину, 200 г печериць. Через 5 хв. додає 150 мл жирних вершків, філе та 150 мл курячого бульйону. Посипає начинку 1/2 ч. л. солі та готує 5 хв. під кришкою.

Для соусу змішує в сотейнику 50 г масла, 50 мл олії та 3 ст. л. борошна. Постійно помішуючи масу вінчиком, вливає 900 мл молока. Доводить до кипіння та знімає з вогню. Збирає лазанью. Випікає 35 хв. за температури +200°C.

 Овочева лазанья інша на смак, говорить Антоніна Казимірова. До неї додаю не лише Бешамель, але й соус із сезонних овочів.

Нарізує дрібними кубиками два баклажани, посипає 1/2 ч. л. солі, залишає на 15 хв. і промиває. Натирає на тертку 250 г твердого сиру. Подрібнює кубиками очищені від шкірки чотири томати, морквину, два зубці часнику, цибулину та два кабачки. Обсмажує на олії овочі, окрім помідорів, 10 хв. Наприкінці додає томати й тушкує на повільному вогні 30 хв. Додає 1/3 ч. л. солі, дрібку цукру, перцю та мускатного горіха.

На дно форми викладає 2 ст. л. соусу Бешамель, лист лавашу, овочеву начинку та сир. Страву подає охолодженою.