Дешевий електромобіль не замінить класичну машину

Українці почали більше цікавитися електромобілями, за даними Укравтопрому. Найпопулярнішим залишається “Ніссан Ліф”. У трійці лідерів також “Тесла Модел 3” і “Фольксваґен е-Ґольф”.

 Інтерес до електромобілів зростає паралельно з підвищенням цін на пальне, розповідає 30-річний Станіслав Бучацький, голова Інституту дослідження авторинку. Більшість українців не можуть собі дозволити таке авто. Саме висока вартість стримує продажі. Найпростіший “Ніссан Ліф” коштує в середньому від 8 тисяч доларів. Новими в Україну потрапляє мізерна кількість електромобілів. Більшість вживані. 6070 відсотків ринку це машини вартістю до 6 тисяч доларів. Власники таких дійсно можуть економити. З іншого боку є проб­леми із зарядкою, її швидкістю, кількістю станцій. Більшість людей заряджає електромобілі вдома від звичайної розетки. На це потрібно 56 годин. Електромобілі вартістю 810 тисяч доларів мають у кращому випадку до 100 кілометрів запасу ходу. Авто, що може проїхати 500 кілометрів на одній зарядці це рівень “Тесли”. Коштує від 30 тисяч доларів. Тому дешевий електромобіль не може повноцінно замінити класичну машину.

Українці масово не пересядуть на електротранспорт, навіть якщо пальне ще більше подорожчає. Ринок класичних автомобілів живе. Хоч через війну стали менше завозити машин. У січні-лютому в середньому на місяць доставляли з-за кордону 40 тисяч вживаних. У березні 2 тисячі. Коли запровадили нульове розмитнення, з квітня почалося зростання. Але якщо порівняти кількість завезених авто навесні торік, то зараз їх стало більше на 6 відсотків. Це швидше повернення до передвоєнних об’ємів імпорту, а не різке збільшення. Автомобілі для армії ввозять за законом про гуманітарну допомогу. Статистики ніхто не веде. Ці машини не стоять на обліку, не отримують українські номери. Одразу йдуть на фронт і довго там не живуть. Якщо говорити про імпорт для власних потреб, нічого не змінилося. Везуть ті самі популярні, як і до війни: “Фольксваґен Пасат”, “Фольксваґен Ґольф”, “Рено Меґан”.

5 тисяч гривень коштує вживаний електровелосипед. Новий обійдеться від 10,5 тис. грн. Самокат за оголошеннями можна знайти за 1 тис. Нові моделі від 2 до 40 тис. грн. Електромотоцикли коштують від 15 тис., вживані пропонують по 5 тис. Моноколеса продають від 4900 грн.

“Газету по-українськи” можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”