Черешневе вино готують із жовтих ягід

 Вино з черешень не соромно поставити на святковий стіл, каже 44-річний Роман Загарський із Мелітополя Запорізької області. Для приготування підійдуть будь-які ягоди, але найкраще жовті пізні. З них напій має тонкий аромат і приємний солодкуватий смак.

У скляний 20-літровий бутель накидає 10 кг очищених від кіс­ток черешень, наливає 500 мл води. Перев’язує горловину мар­лею, ставить на два-три дні в темне місце. Раз на добу перемішує дерев’яною палицею.

При появі піни, шипіння і легкого кислого запаху проціджує ягоди крізь марлю. Додає 400 г цукру і 25 г лимонної кислоти. Натягує на горловину медичну рукавицю з діркою в одному пальці. Переносить у темне приміщення з температурою до +27°C.

За чотири дні знімає рукавицю, зливає в окрему ємність літр сусла, розводить у ньому 300 г цукру. Отриманий сироп вливає назад до бутля та знову одягає рукавицю. Повторює процедуру за три дні.

Через 2060 днів вино світлішає, а на дно випадає осад. Фільтрує напій крізь тонку трубку в чисту ємність. Ставить у темне місце. Коли осад перестане осідати взагалі вино готове. Переливає у скляні пляшки та зберігає в прохолодному місці.

“Газету по-українськи” можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”