Шольц пообіцяв вступитися за Україну на саміті ЄС

Україна має набути статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу, тому Німеччина переконуватиме інші країни проголосувати за це.

Зокрема, і на саміті, який відбудеться 23-24 червня. Про це заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц на виступі з нагоди Дня німецької промисловості, передає Укрінформ.

Він поділився враженнями від поїздки до Києва та Ірпеня, під час якої в нього “склалося власне враження про безглузде руйнування та знищення, яке російські військові вчиняють в Україні”. Шольц додав, що “ніколи не забуде жахливі картини, які там побачив”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Бундестазі розкритикували Шольца за розмови з Путіним

Також він заявив, що саме після поїздки до Києва йому стало зрозуміло, що “Україна належить до європейської родини”.

“Віхою на цьому вимогливому європейському шляху є статус кандидата на вступ. Країни-члени ЄС обговорять це найближчими днями. Німеччина виступає за позитивне рішення на користь України. Я агітуватиму за єдину позицію у Європейській раді”, – сказав Шольц.

Канцлер зауважив, що Німеччина підтримуватиме Україну й зброєю, доки вона цього потребуватиме.

Німеччина передасть Україні 30 самохідних артилерійських установок Gepard, комплекси протиповітряної оборони IRIS-T SLM і бронетранспортери М113.

15 червня повідомляли, що Німеччина передасть Україні реактивні системи залпового вогню Mars, але лише три одиниці. Раніше в Берліні обіцяли надати чотири РСЗВ. Про це заявила голова міноборони ФРН Крістіна Ламбрехт під час зустрічі “Рамштайн-3”. Головною причиною скорочення обіцяних постачань РСЗВ став брак снарядів для такої техніки в Німеччині.