Американську групу розслідувачів злочинів рф очолив відомий мисливець за нацистами

Міністерство юстиції США створило групу для розслідування військових злочинів росіян в Україні. Її очолить співробітник відомства, на рахунку якого понад сто викритих нацистів.

Як повідомляє CNN, про це заявив генпрокурор США Меррік Гарланд під час свого візиту до України.

Він зазначив, що головною метою новоствореної групи стане притягнення до відповідальності всіх росіян, які чинили звірства на території України. За словами Гарланда, групу очолить один з найвідоміших у Мін’юсті США мисливців за нацистами Елі Розенбаум. Вона складатиметься з експертів з розслідувань, пов’язаних з порушеннями прав людини та військовими злочинами.

Також він додав, що завдяки Розенбауму було позбавлено громадянства США та депортовано з країни більше ста нацистів.

Крім того, Міністерство юстиції США направить ще трьох прокурорів для консультування України.

Елі М. Розенбаум (народився 8 травня 1955 року) – американець єврейського походження, колишній директор Управління спеціальних розслідувань Міністерства юстиції США, яке насамперед відповідало за виявлення, денатуралізацію та депортацію нацистських воєнних злочинців. Наразі він є директором зі стратегії та політики забезпечення дотримання прав людини у новому відділі Мін’юсту. Його називають легендарним мисливцем за нацистами. Успіхи Розенбаума відзначали багато правозахисних організацій, зокрема Центр Симона Візенталя.

Нагадаємо, 21 червня Україну відвідав генеральний прокурор США Меррік Гарланд, який з українським Генеральним прокурором Іриною Венедіктовою обговорить зусилля щодо виявлення, затримання та притягнення до відповідальності осіб, причетних до військових та інших злочинів в Україні.

Раніше Генеральний прокурор США Меррік Гарланд заявив, що Мін’юст підтримає зусилля щодо доставки активів, вилучених у російських олігархів, безпосередньо в Україну.