“Два місяці Росія намагається захопити маленьке українське місто” – що пише про нас світова преса

На Донбасі точаться важкі бої. Україна ціною великих втрат стримує наступ росіян. Західна техніка вже почала прибувати на передову, завдаючи росіянам великих втрат. Росія загрожує Литві через виконання нею санкцій, що ускладнює Москві постачання товарів у російський анклав Калінінград. І тактика українських і російських пілотів стріляти некерованими ракетами. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

“Чому пілоти в Україні так невміло стріляють ракетами?”, The Economist, Велика Британія

Російська і українська авіація прийняла незвичайну тактику стріляти некерованими ракетами. Замість того, щоб запускати їх парами в ціль під кутом вниз, пілоти, як правило, летять низько, перш ніж набрати висоту і запускати касету ракет, після чого літак втікає. Цей незграбний підхід, відомий як скидання, має деякі переваги, але вказує на відсутність сучасного озброєння в обох сторін.

Така техніка була спочатку розроблена збройними силами США у 1940-х. Щоб доставити атомну бомбу без потреби летіти прямо над ціллю атаки. Літак мав зробити крутий набір висоти, перш ніж скинути бомбу по траєкторії. Потім літак різко йшов убік, а бомба продовжувала летіти, досягаючи максимальної дальності, не зачепивши літак вибуховою хвилею.

Пілоти всього світу пристосували лофтинг для своїх цілей. Літаки, що стріляють ракетами, захищені від власної зброї, але підйом допомагає тримати їх поза досяжністю ворожої оборони. Ізраїльтяни використовували техніку під час війни Судного дня 1973 року, щоб триматися подалі від єгипетських та сирійських зенітно-ракетних комплексів.

Сьогодні ВПС Росії та України використовують техніку з аналогічним ефектом. Вони оснащені 80 мм реактивними снарядами С-8, розробленими в 1970-х. Вони зберігаються в контейнерах по 7 або 20 штук і прикріплені по обидва боки крил літака. Зазвичай стріляють парами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Шанси порозумітися з Росією – нульові” посол США при ОБСЄ Майкл Карпентер

Базова С-8 має довжину 1,5 м та вагу 11 кг, а її кумулятивна бойова частина може пробивати бронетехніку. Максимальна дальність стрільби близько 4 км. Але підйом може потенційно подвоїти це число, дозволяючи літаку залишатися захищеним від систем оборони супротивника. Таких як переносні зенітні ракети та гусеничні зенітні машини. Техніка влучення в ціль часто досягається за рахунок точності роботи пілота. Ракети, випущені парами, можуть бути наведені конкретну на ціль. Але цілий залп просто запускає ракети у напрямку противника.

У Росії і України є еквівалентні західним керовані ракети класу “повітря-земля”, але їх мало

США та інші країни НАТО мало використовують такі некеровані ракети. Те, що Росія і Україна досі використовують С-8, показує, наскільки погано оснащені їх ВПС. Наприклад, вертоліт AH-64 Apache армії США та інших організацій зазвичай несе 16 ракет Hellfire з лазерним наведенням та дальністю польоту 11 км. Хоча Росія і Україна мають еквівалентні керовані ракети класу “повітря-земля”, такі як “Вихор”, їх мало.

Обидві сторони хочуть сучасних керованих ракет. Якщо союзники України не поставлять їй таку зброю або Росія не наростить виробництво, пілоти будуть продовжувати запускати некеровані ракети

Чого дійсно хочуть обидві сторони – це сучасних керованих ракет. Але якщо союзники України не поставлять їй таку зброю або Росія не наростить виробництво сучасних боєприпасів, пілоти продовжуватимуть запускати некеровані ракети та сподіватися на краще.

“Росія загрожує діями у відповідь через заборону Литви на транзит товарів до Калінінграда”, The Guardian, Велика Британія

Росія стурбувала Брюссель після того, як пригрозила вжити дій у відповідь через заборону Литви транзиту деяких товарів через литовську територію в російський ексклав Калінінград на Балтійському морі.

Дії Вільнюса Москва назвала “безпрецедентними”. МЗС Росії заявило, що залишає за собою право відреагувати задля захисту своїх національних інтересів.

Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель заявив, що Литва просто забезпечує дотримання режиму санкцій. Проте додав, що стурбований ризиком відплати і перевірить дотримання всіх правил, звинувачуючи Кремль у пропаганді.

“Завжди турбуюся про відплату Росії. Блокади нема. Сухопутний транзит між Калінінградом та іншими частинами РФ не заборонений. Триває транзит людей і товарів, які не підпадають під санкції. Литва не приймала жодних односторонніх національних обмежень”, – сказав він.

На вихідних у Калінінграді почалася панічна закупівля після того, як влада регіону заявила, що Литва готується закрити залізничне та газове сполучення з РФ. Прес-секретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков ще більше загострив напруженість у понеділок, погрожуючи відповіддю на те, що назвав “незаконною дією”.

“Це руйнування всього. Вважаємо незаконним. Ситуація більш ніж серйозна. Нам потрібен серйозний глибокий аналіз, щоб виробити відповідь”, – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Захід посилає Україні достатньо зброї, щоб вижила, але замало для перемоги” американська експертка Мелінда Гарінґ

Затиснутий між Литвою на півночі та сході та Польщею на півдні, Калінінград знаходиться приблизно в 1300 км від Москви. Залежить від того, що більша частина його поставок надходить залізницею. МЗС Росії заявило, що Вільнюс має відмінити “явно ворожий” крок.

“Якщо транзит вантажів між Калінінградською областю та рештою РФ через Литву не буде повністю відновлений найближчим часом, Росія залишає за собою право вжити кроків для захисту своїх національних інтересів”, – йдеться у повідомленні.

МЗС Литви заявило, що Москва поширює неправдиву інформацію і литовська залізниця діє законно, виконуючи режим санкцій ЄС, що забороняє постачання в РФ сталі та товарів із заліза

Після зустрічі в Брюсселі глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що Москва розповсюджує неправдиву інформацію і литовська державна залізнична служба діє законно. Виконує санкційний режим ЄС, який забороняє постачання до Росії сталі або товарів із заліза.

Товари, заборонені санкціями ЄС, запровадженими після вторгнення Росії в Україну, включають вугілля, метали, будівельні матеріали і передові технології. Більшість паніки в ексклаві була спричинена закликами до спокою губернатора регіону Антона Аліханова в суботу. За його словами, два судна вже перевозять вантажі між Калінінградом і Санкт-Петербургом, а до кінця року буде введено в дію ще сім.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба написав у Twitter: “Росія не має права загрожувати Литві. Москва повинна звинувачувати лише себе за наслідки неспровокованого і невиправданого вторгнення в Україну. Високо оцінюємо принципову позицію Литви і твердо підтримуємо наших литовських друзів”.

У Калінінграді знаходиться штаб-квартира Балтійського флоту РФ. Там мешкає близько 500 тис. осіб. Регіон був захоплений Червоною Армією у нацистської Німеччини у квітні 1945 року та переданий СРСР наприкінці війни.

“Два місяці Росія намагається захопити маленьке українське місто”, CNN, США

Минуло майже два місяці з того часу, як російські війська розпочали штурм Сіверськодонецька. Попри перевагу вогневої сили, вони надалі не можуть зламати рішучий опір українців. І перерізати лінії постачання, які забезпечують решту захисників міста невеликою кількістю зброї і боєприпасів.

Запекла українська оборона міста, попри великі втрати, змусила росіян зосередити вогневу силу на відносно невеликій території і затримала їхні зусилля з захоплення 10% Луганської області, які вони досі не контролюють.

Путін оголосив захоплення Луганської та Донецької областей однією з цілей “спеціальної військової операції”. На даний момент наступ застопорився. Більшість Донецької області поза контролем росіян.

У війні, в якій їм бракує маневреності й уяви, росіяни вдалися до тактики – вогню з закритих позицій по українських позиціях, незалежно від супутніх руйнувань. Ціль у тому, щоб не залишити нічого, що можна було б захистити. Використання наземних військ для захоплення та утримання міських районів рідше та менш успішне.

Під час інтенсивних міських боїв близько 500 мирних жителів, зокрема десятки дітей, сховалися на хімічному заводі “Азот” у Сіверськодонецьку. На відміну від заводу “Азовсталь” у Маріуполі, під землею він мало захищений. Київ каже, що люди, які раніше відмовлялися їхати, мають запаси їжі, але їх більше не можна евакуювати з заводу через запеклі бої. Як і у випадку з Азовсталлю, “Азот” та його околиці стали центром українського спротиву.

За даними Інституту вивчення війни ISW у Вашингтоні, “російські війська, ймовірно, зіштовхнуться зі зростаючими втратами і деградацією військ та техніки, що ускладнить спроби відновити наступи в інших критичних точках”.

Українці завдали тяжких втрат російським військам на Донбасі, завдяки новому озброєнню від США та Франції

Українці стверджують, що завдали тяжких втрат російським військам у цьому районі – частково завдяки новому озброєнню від західних союзників. Зокрема, протитанковій зброї та гаубицям великої дальності від США та Франції. Проте українські лінії постачання знаходяться під постійними атаками, і стало важче переправляти вантажі.

ISW надалі очікує, що “російські сили, ймовірно, зможуть захопити Сіверськодонецьк у найближчі тижні, але ціною концентрації більшої частини своїх сил на цій невеликій ділянці”. Київ каже, що росіяни дедалі частіше використовують безпілотники.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Американці не були б скупими на зброю, якби щодня гинуло по 100 солдат США ” – оглядач Макс Бут

“Російські військові вдень і вночі спостерігають за повітрям за допомогою безпілотників, коригують вогневу міць, швидко адаптуються до наших змін в оборонних умовах”, – заявив голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай.

В інших місцях уздовж активної лінії фронту, що простяглася більш ніж на 1000 км, невеликі території зараз переходить із рук в руки.

Південна Україна інша картина. Там росіяни закріплюють завоювання, досягнуті протягом перших днів війни, на лініях, які дозволяють їм глибоко обороняти прибережну смугу. Українські контратаки на Херсоні мали обмежений прогрес, оскільки росіяни добре окопалися і не виявляють особливого бажання відвоювати там нові землі.

Час життєво важливий фактор. Усе залежатиме від того, чи Україна зможе захищати свою землю швидше, ніж Росія відновить здатність до нападу Борис Джонсон

Як заявив у неділю британський прем’єр Борис Джонсон після другого візиту до Києва: “Час – життєво важливий чинник. Все залежатиме від того, чи Україна зможе захищати свою територію швидше, ніж Росія відновити здатність до нападу”.

Джонсон просуває план, за яким союзники зможуть навчати до 10 тис. солдатів кожні 120 днів.

Під час оборони Донбасу були задіяні одні з найкращих військових частин України. Міністр оборони Олексій Резніков заявив минулого тижня, що десятки тисяч українців загинули від початку російського вторгнення. Ймовірно, більшість була солдатами.

Незважаючи на втрати і те, що в деяких місцях вони використовують старі танки Т62, російські війська зберігають величезну перевагу в бронетехніці та бойовій авіації. Вони можуть надалі знищувати українську оборону.

З прискореним потоком озброєнь, здатних звести нанівець перевагу Росії у важкій артилерії і ракетних системах, українські сили все ж таки можуть завадити противнику завдати шкоди ще більшій кількості міст.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що західні союзники на чолі зі США все ще бояться постачати Україні важке озброєння в потрібних кількостях, що загрожує втратою Києвом Донбасу. І знищення росіянами української культурної спадщини, що є частиною їхнього плану геноциду українського народу.