Пиріг із ревенем прикрашають полуницею

 Десерт із ревенем і полуницею ідеальна літня випічка, каже 26-річна Катерина Кудляк із міста Почаїв на Тернопільщині. Легкий, ніжний, ароматний, із приємною кислинкою.

Змішує п’ять яєчних білків, 250 г цукру, по дрібці ванілі та солі. Додає п’ять жовтків і збиває протягом 57 хв. Поступово вливає 250 г розтопленого масла, перемішує. Всипає 400 г борошна, дві чайні ложки розпушувачу, 50 г крохмалю і замішує. Переливає тісто в застелену пергаментом форму 2х30 см. Викладає по 300 г очищеного від шкіри та нарізаного ревеню і полуниці. Випікає 5055 хв. за температури +180°C.

Охолоджений пиріг посипає ложкою цукрової пудри й подає до столу.

 Із ревеню виходить розкішний курд солодкий крем, говорить 34-річна Юлія Зінська з Рівного. Ним можна змащувати торт або подавати окремо у склянках.

Нарізує 400 г очищеного ревеню, перемелює до однорідності у блендері. Проціджує крізь сито, відокремлює сік. Змішує 150 г цукру, 3 ч. л. крохмалю та три яйця. Нагріває 2/3 соку ревеню та вливає в яєчну суміш. Готує на повільному вогні до загустіння. Додає сік, що залишився, перемішує. Вкидає 170 г масла та перебиває крем блендером до однорідності. Розливає по скляних посудинах, настоює в холодильнику 3 год.

Готовий курд прикрашає свіжими фруктами.

 Також смачні будуть кекси з ревеню, продовжує Зінська. Готувати їх швидко.

Нарізує 200 г ревеню. Для тіста змішує 120 г розтопленого масла, чотири яйця, склянку цукру, 1/2 склянки молока, 300 г борошна та дві чайні ложки розпушувача. Змащує форми для кексів шматком масла, присипає чайною ложкою манки. Заповнює форму тістом на 2/3 об’єму, викладає ревінь. Випікає кекси 2030 хв. за температури +180°C.

 Пляцок із ревеню має пухке тісто, але водночас соковите та ніжне, Юлія Зінська ділиться третім рецептом.

Дрібно нарізує 750 г ревеню. Для тіста збиває 250 г розтопленого масла, 250 г цукру, чотири яйця, по дрібці солі та ванілі. Окремо змішує 250 г борошна та 2 ч. л. розпушувача. Поєднує борошно з масляною сумішшю, збиває міксером 5 хв.

Застеляє пергаментом деко розміром 25х30 см, рівномірно розподіляє по всій поверхні тісто. Зверху додає ревінь. Випікає 20 хв. за температури +200°C. Готовність перевіряє дерев’яною паличкою.

Готовий пляцок посипає двома столовими ложками цукрової пудри.

 На пісочному тісті випічка з ревенем ще смачніша, розповідає Зінська.

Для тіста змішує 200 г розтоп­леного масла, два яйця, чайну ложку розпушувача, 120 г цукрової пудри, 375 г борошна. Розрізує тісто на дві частини, загортає в харчову плівку. Один шматок кладе на годину в холодильник, інший, менший, у морозильну камеру. Перший розкачує та перекладає у форму 23х23 см. Наколює виделкою та випікає 2025 хв. за температури +180°C.

 Потім беруся за інший шматок, каже.

Вливає в каструлю 400 мл ­молока, 50 г масла й доводить суміш до кипіння. Змішує 100 мл молока і 60 г ванільного цукру, вливає до киплячої маси. Варить 2 хв. до загустіння. ­Накриває пудинг харчовою плівкою та охолоджує. Для начинки нарізує 500 г ревеню шматками 12 см. Додає 1 ст. л. крохмалю, 20 г ванільного цукру та 2 ст. л. цукру. Викладає на охолоджений корж ревінь і теплу пудингову масу. Зверху затирає пиріг тістом із морозилки. Випікає 45 хв. за температури +180°C.

“Газету по-українськи” можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”