Олександра Теліженко створила бойову вишиванку

У Черкасах створили першу у світі бойову вишиванку. Це манишка, вишита зеленими й охристими нитками. Її можна прикріпити до стандартної сорочки Збройних сил України.

 Ініціатива належить бійцю Черкаської тероборони, розповідає мисткиня, народна художниця 70-річна Олександра Теліженко. У її творчій майстерні створили бойову вишиванку. Боєць, який загорівся цим задумом, добре знає силу вишиванки. Він фахівець із мистецтвознавства. Спершу я сумнівалася щодо реальності втілення цієї ідеї. За своє життя створила чимало вишитих робіт картин, панно, рушників, одягу. А бойова сорочка це геніальний народний хід, який таки зумів втілити колектив нашої майстерні.

Вишиту бойову сорочку вже носять чоловіки із Черкаської тероборони. Замовити її можна у творчій майстерні “Теліженко”.

 Звертаються багато людей. Доводиться чекати, бо майстрині не встигають виготовляти, каже Олександра Василівна. Цю вишивку зможе пришити на свою сорочку кожен боєць навіть в окопі. І це буде його оберегом. Технічно все продумано. Колористика вишивки військова зеленого й охристого кольорів. Та найголовніше, що вона гріє нашим хлопцям душу. Вони хочуть візуально ідентифікувати себе українцями. І це вбрання додаватиме їм відчуття психологічного комфорту і впевненості. В будь-якому випадку вишивка працює як добра магія і це можна пояснити науково. В самому процесі вишивання багато руху, а він передає втілену енергію. Тому вишита бойова сорочка продиктована життєвою необхідністю. Наші воїни інтуїтивно відчувають, що їм це потрібно для зміцнення духу.

Олександра Теліженко малює й вишиває з дитинства. Закінчила Львівський інститут прикладного й декоративного мистецтва.

Створює рушники, ікони, картини. Виготовляє сценічні костюми, корогви. Шиє сучасне чоловіче та жіноче вбрання. Провела понад 30 виставок. Зараз створює майже 4-метровий рушник. Вірить: коли закінчить його, Україна переможе у війні.

 Пів року працюю над цим рушником, розповідає майстриня. До цього були пошуки, доки нарешті не знайшла правильний хід. Цей рушник ніби “дочекався” свого часу. Його назва “Вогонь Космічний. День Сонця”. В його епіцентрі сонце в зеніті, що знищує тіні, зриває маски, випалює всяку біду та нечисть. 19 лютого під час презентації кольорового проєкту в натуральну величину мої колеги визнали цей рушник особливим. А коли почалася війна, зрозуміли, що він пророчий. Впевнені закінчимо рушник і закінчиться війна. Тепер всім стало ясно українське сонце в історичному зеніті. Це вирішальний момент нашої історії. Його не можна проґавити, бо знову наша боротьба за волю затягнеться на багато років.

 У цій роботі суцільні винаходи, такого ще ніколи не було, продовжує Теліженко. Тло рушника складається з 23 кольорів. Кольоровий спектр іде поетапно через всі барви дня. Тому його компонування це мозаїчний набір. І тільки потім на цьому тлі з’явиться вишивка. Цього не зробить ніхто, крім моїх майстринь, бо процес надзвичайно складний. Переживаю, що не можу знайти українського Черчилля, який би розумів місію культури і надав фінансову можливість закінчити проєкт. Переконана, що справжній рушник це річ пророча і сакральна. І він працює.

“Газету по-українськи” можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”