Дешевих овочів не буде

 В Україні основним регі­оном вирощування ранніх овочів є Херсонщина. Також великі площі в Запорізькій, Одеській, Миколаївській, Закарпатській областях. Зараз із ­Херсона вивезти овочі неможливо. Російські окупанти перекрили всі шляхи, говорить 40-річний Олександр ХОРЄВ, керівник проєкту “АПК-Інформ: овочі та фрукти”.

 Частково херсонська продукція потрапляє до інших областей. Але це менш як 10 відсотків того, що вирощують у регіоні. Зараз місцевий редис, полуницю, молоду картоплю вивозять до окупованого Криму та південних областей Росії. В Україні утворилися подвійні стандарти торгівлі плодоовочевою продук­цією через неможливість доставки з тимчасово окупованих територій, де її вирощують. Наприк­лад, кілограм молодої картоплі в Херсоні коштує 1012 гривень. А в решті областей 3540. Різниця в ціні суттєва. Дефіциту продукції немає, адже кількість покупців зменшилася. Основними споживачами ранніх овочів, ягід є жінки та діти. Багато хто виїхав за кордон. На ранні овочі ціни вищі, ніж торік. Огірки продають по 7080 гривень, торік у цей час коштували 20. Вже з’явилися в продажу вітчизняні тепличні помідори по 6080 гривень. На жаль, частина теп­личних комбінатів зруйнована, зокрема постраждав Калинівський на Київщині. Тому пропозиція овочів менша. Турецькі помідори продають по 50 гривень. Фермери зазвичай заробляли на першому редисі, цьогоріч сезон провальний. В Одесі, Дніпрі редис коштував у середньому 70 гривень за кілограм. У Херсоні віддають по 35. На собівартість овочів також впливає подорожчання пального, девальвація гривні, відсутність можливості придбати насіння. Баклажани, перець, кабачки, помідори теж переважно вирощують на відкритому ґрунті в Херсонській області. Доки ця територія окупована, збити напругу на продовольчому ринку не вдасться. Відповідно й дешевих овочів не буде. Треба готуватися до того, що все дорожчатиме.

Із овочів торішнього врожаю зараз найдоступніша картопля. Її можна купити в необмеженій кількості за хорошою ціною. Далі ситуація зміниться, продовжує Олександр Хорєв.

На початку війни були перебої з постачанням овочів борщового набору. Бо частина територій опинилася в окупації. Зупинилася доставка товарів. Деякі овочесховища зруйнували під час бойових дій. Нас врятувала Польща, без імпортної продукції не вижили б. Звідти везуть капусту, буряк, моркву, цибулю. У Польщі ніхто не розраховував, що доведеться годувати ще й Україну. Через це в них зросла ціна на внутрішньому ринку. Постачання продовжується, цінових коливань по борщовому набору немає. Гуртова ціна моркви, буряка 1316 гривень. Цибуля коштує від 10. Капуста торішня вже майже закінчилася в Польщі, залишки продають по 20 гривень. Це зараз найдорожчий продукт. Імпортних овочів борщового набору на прилавках магазинів більше, ніж української продукції. З наших позицій тільки картопля. Торішній урожай був хороший, його вистачить до кінця сезону. Картоплю в гурті пропонують по 36 гривень. Фермери в збитках. Але продати бульбу за вищу ціну неможливо, бо залишки врожаю ще суттєві.

На вартість полуниці впливає погода

 Почався збір полуниці в усіх регіонах. Кілограм вітчизняної коштує 6070 гривень, турецької до 100, іспанська по 120140 гривень, єгипетська гарної якості по 100120. Ягода дешевшатиме, але не так стрімко як зазвичай, каже 40-річний Олександр Хорєв, керівник проєкту “АПК-Інформ: овочі та фрукти”.

 Вартість полуниці залежить не тільки від пропозиції, а й від погоди. Поки що врожаю нічого не загрожує. Збільшення пропозиції на ринку очікується в найближчі два-чотири тижні. Це буде полуниця із Запорізької, Дніпропетровської області, західних регіонів. Вартість може опуститися до 50 гривень і менше. Херсонським фермерам цьогоріч не вдалося заробити на перших партіях полуниці. У цьому регіоні розташовані також основні плантації на відкритому ґрунті. Кавуни посадили ті, хто мав насіння і кому дали воду. Зараз подачу контролюють росіяни. Тому врожай прогнозується менший, ніж торік. Можливо побачимо рекордні ціни на баштанні.

“Газету по-українськи” можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”