Жуки-пожежники з’їдають лілії до коренів

 Побачила на свіжих пагонах лілій яскраво-червоних жуків, каже 42-річна Надія Добровольська з Черкас. Взяла в руку й затиснула, а воно стало тріщати. Понесла в магазин, де продають засоби захисту рослин. Кажуть, це лілейна муха чи жук-пожежник.

Жук-пожежник крупна комаха-шкідник. Їсть лілії та ряб­чики.

 Ненажерливий і плодовитий, гірше колорадського жука, додає Добровольська. Прогризає дірки в листі, бруньках. На ліліях я зібрала 27 жуків. Залила їх окропом. Яйця подавила, як на картоплі.

 Червоного жука важко не помітити, говорить агроном 35-річна Яна Остапенко з Черкас. За цей колір його і називають пожежником.

Радить, як боротися зі шкідником.

 На невеликій площі найкраще вручну, продовжує Остапенко. Ловити треба швидко і вранці. Краще в холодну погоду, тоді вони менш активні. Якщо жук упав на землю, миттєво заривається. Раджу струшувати над ємністю з мильною водою. А потім перевірити, чи не встигли відкласти яєць. Якщо є, варто працювати в рукавицях. Упродовж літа періодично перевіряти квітники, чи не з’явилися нові шкідники. Бо можуть сидіти на інших рослинах.

Дорослі жуки зимують у землі неподалік цибулин лілій і ряб­чиків. Яйця відкладають до середини літа.

 Личинки перебувають у сіро-корич­невому слизі, який легко ­переплутати з брудом, каже Яна Остапенко. За тиждень личинки пожирають усі зелені пагони квітів. Лілії перестають рости, не цвітуть, ослабляється їхня цибулина. Через місяць личинки переміщуються в ґрунт, щоб за 21 день з’явитися у вигляді сформованого жука. Ці вже пожирають усе. Починають з молодих листків лілій і рябчиків і зжирають до коренів.

Восени жуки-пожежники зариваються на зимову сплячку.

 Боротися з ними важко, додає Остапенко. До хімічних препаратів вони стійкі. Можна спробувати застосувати отруту від колорадського жука. Легше знищити личинки. Їх вражають легкі пестициди. Обробляти треба щедро й щотижня. Деякі препарати відлякують дорослих особин жука-пожежника.

Для профілактики радить вкривати міжряддя навколо лілій і рябчиків садовою плівкою. Вона не дозволяє шкіднику зариватися в землю.

“Газету по-українськи” можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за “ковідну тисячу”