Пес-сапер, кіт блогер і чотирилапий Байрактар: показали тварин, які допомагають виганяти окупантів

Собаки теж допомагають у боротьбі з російським агресором.

Вони беруть участь у розмінуванні, патрулюють вулиці, виявляють ДРГ, боронять блокпости, евакуюють людей з гарячих точок, волонтерять і навіть збирають гуманітарну допомогу. Про це пише LB.ua.

Пес-сапер Патрон

З початку війни велику популярність здобув пес породи джек-рассел-тер’єр на ім’я Патрон. Він розміновує Чернігівщину у складі обласного підрозділу ДСНС. Свою службу Патрон почав у шість місяців і допомагає підрозділу саперів уже майже два роки.

“Патрон працює у нас сапером у групі з піротехнічних робіт, цілодобово, 247. Виїжджає з нами на всі виклики з розмінування, присутній при знищенні боєприпасів. Коли обходимо місцеве населення, він допомагає проводити інструктажі” , – розповів хазяїн Патрона Михайло Ільєв у ефірі всеукраїнського телемарафону.

Патрон став героєм мемів. 20 березня у нього з’явився акаунт в Instagram. Станом на 13 травня він мав 252 тис.

Пес-сапер уже встиг потрапити у “скандал” – заснув на пресконференції.

8 травня отримав державну нагороду “За віддану службу” від президента України Володимира Зеленського. І під час одержання відзнаки нагавкав на прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо, який перебував у Києві з робочим візитом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський нагородив медаллю песика-сапера

Кудлата провідниця Ніколь

Рятувати людей з гарячих точок допомагає собака Ніколь. Зі своєю власницею, провідницею Марією (ім’я змінено) вона евакуює людей з охоплених війною регіонів України.

Познайомилися Ніколь і Марія ще у 2018 році. Після рейсу провідниця почула, що під вагоном хтось скавчить. Це було мале цуценя, у якого лапа примерзла до колії.

Марія бере Ніколь у рейси, оскільки не може залишати її вдома саму так надовго. Колись собака залишалась у знайомих дівчат, але з початком бойових дій вони поїхали, а Ніколь відтак постійно допомагає Марії на залізниці.

Як і в Патрона, у Ніколь теж є сторінка в Instagram, але наразі не така популярна. Завести її Марії запропонували волонтери притулку для тварин у місті, де живе провідниця.

Кейт патрулює метро

На варті Київського метрополітену бельгійська вівчарка малінуа Кейт. Вона із заступником керівника Кінологічного центру Національної поліції в місті Києві, старшим лейтенантом Віталієм Литвином шукає вибухівку та зброю, а у вільний час розважає переселенців на центральному вокзалі столиці.

Більше за все Кейт любить іграшки. Як каже кінолог, “за них вона життя віддасть”. Це через специфіку дресирування, пояснює поліцейський: собак, які шукають вибухівку, навчають за допомогою гри; щоб отримати забавку, Кейт повинна знайти небезпечні предмети.

Кіра на варті Київської тероборони

Бельгійська вівчарка Кіра на передніх рубежах боронить столицю у складі 112 Бригади територіальної оборони Києва. Вступити до її лав вирішила самостійно – прибігла на блокпост і залишилась.

Кіра готова покусати і навіть загризти будь-якого окупанта, який захоче прийти до Києва.

“Вона прийшла до нас у перші дні війни. Може, господарі кудись виїхали, як більшість киян, може, у машині для неї не знайшлось місця”, – розповідають військові.

Коли бійці будували блокпост, Кіра допомагала підносити інструменти. Вівчарка була з ними на стрільбах. Її не злякали постріли та вибухи.

Воїни розповідають, що Кіра першою чує, коли щось негаразд. Жартують, що вівчарка знає дуже багато таємних секретів підрозділу, але точно не розкаже їх ворогу.

Лабрадор Арчі – фахівець зі зброї

У Запоріжжі вже п’ять років сумлінно виконує свої обов’язки чорний лабрадор Арчі. Разом з молодшою кінологинею Веронікою Лещенко пес шукає зброю та вибухівку.

Арчі – дуже серйозний і норовливий пес, налагодити з ним контакт непросто. Лещенко розповідає, що шукала з ним контакт 1,5 місяця. Його не заохотити їжею, денний раціон він може розтягнути на два. Як і всі лабрадори, Арчі дуже активний, найбільше йому подобається гратися з м’ячем.

Арчі також перевіряє вантаж і людей, які евакуюються з окупованих територій на півдні країни. Кінологиня розповідає, що дуже чекає, коли звільнять тимчасово окуповані території Запорізької області. Каже, що для неї та Арчі там буде багато роботи.

Чотирилапі Байрактари

За час російсько-української війни безпілотник Bayraktar став легендарним. Поки дрони нищать бронетехніку ворога, поліцейським і нацгвардійцям допомагають чотирилапі. На одну з позицій гвардійців першого дня війни прибився пес і вирішив залишитися. Назвали його Байрактаром.

Ірпінь, який виявився Діком

Після звільнення Ірпеня поліцейські знайшли там вівчарку і дали їй позивний на честь міста. Пес погано почувався. Його вичесали, вимили та відвезли до ветеринара.

Через кілька днів поліцейські дізнались, що Ірпінь насправді звуть Діком.

Блогер кіт Степан – волонтер

У листопаді минулого року кіт Степан з Харкова став зіркою соцмереж. Його фото з бокалом вина у своєму Instagram виклала всесвітньо відома співачка Брітні Спірс. З того часу на сторінку Степана підписались 1,3 млн людей.

Після початку війни на сторінці кота в Instagram з’явився допис із закликом доєднатися до збору коштів.

“Ваш внесок безцінний завдяки вашій підтримці ми зможемо забезпечити гідний догляд та лікування для кожної тварини в Україні”, йшлось у дописі від імені харківського кота.

Зірку мережі, харківського кота Степана номінували на найпрестижнішу нагороду в індустрії блогерів.

Улюбленець мільйонної публіки, який евакуювався на початку війни до Франції, номінували на World Influencers and Bloggers Awards. Церемонія нагородження лауреатів відбудеться 18 травня у французьких Каннах.