Процеси над російськими воєнними злочинцями тільки починаються – Венедіктова

Усі судові процеси над російськими військовими, що вчинили воєнні злочини в Україні, повинні бути публічними та відкритими для журналістів з усього світу.

Станом на 18 травня прокуратурою було погоджено підозри вже 49 військовослужбовцям РФ, в ефірі всеукраїнського телемарафону заявила генпрокурор Ірина Венедіктова, повідомляє Gazeta.ua.

“Ми рухаємося. Прокуратурою спільно зі слідчими було зібрано достатню кількість доказів для того, щоб ми зайшли до публічного суду… Дуже важливо, щоб суд, який йтиме над російськими військовими, що вчинили воєнні злочини, йшов відкрито та об’єктивно”, – прокоментувала вона перший судовий процес над Вадимом Шишимаріним, який повністю визнав провину у вбивстві мирного жителя Сумської області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ показала окупанта, який ховається у школі й веде звідти обстріл

Це перший судовий процес проти російського воєнного злочинця, але точно не єдиний і не останній.

Завтра, 19 травня, суд продовжить розгляд справи Шишимаріна: зокрема, будуть представлені докази та заслухані свідки вбивства.

Венедіктова відзначила, що підозрюваний російський солдат, який на вигляд як звичайний хлопчик, холоднокровно вбив літню людину. Санкція інкримінованої йому статті передбачає довічне позбавлення волі.

За даними слідства, Шишимарін 28 лютого вбив беззбройного мешканця селища Чупахівка Сумської області 62-річного Олександра Шеліпова, який вів узбіччям дороги велосипед.