«Нафтогаз» пригрозив російському «Газпрому» новим арбітражем

Голова правління НАК «Нафтогаз» Юрій Вітренко пригрозив російському «Газпрому» новим арбітражем у випадку несплати за транзит газу.

«Пригадується мені, що у 2019 році ми з Міллером підписали транзитний контракт з положенням «качай або плати». Тому чи подавати газу для транзиту – це право «Газпрому» вирішувати. А от платити, навіть якщо не подаєш газ – це обов’язок за контрактом. Якщо не буде оплати, виглядає так, що має бути новий арбітраж. «Можем повторить», – зазначив він у себе в Facebook.

Напередодні компанія «Оператор ГТС України» заявила, що з 11 травня Україна зупиняє транзит газу через станцію на Луганщині, яка опинилася на тимчасово окупованій Росією території. Через цей пункт здійснюється поставка третини обсягу газу до Європи. Причина зупинки – втручання окупантів у роботу станції та унеможливлення контролю за нею з боку компанії.

У «Нафтогазі» після цього заявили, що Україна більше не несе відповідальності за транспортування газу через окуповані Росією території, і «Газпром» був належним чином повідомлений про це.