Сенат США може визнати РФ державою-спонсором тероризму

Американські сенатори демократ Річард Блументаль і республіканець Ліндсі Грем зареєстрували резолюцію, що визнає Росію державою-спонсором тероризму, а також держсекретаря США. У резолюції також є заклик до держсекретаря США визнати Росію державою, яка спонсорує тероризм.

Про це повідомляє Голос Америки.

«Це визнання (країни-спонсора тероризму – ред.) буде важливим в американському законодавстві. Є лише чотири країни, які мають таке визнання: Куба, Сирія, Іран та Північна Корея. Ми намагаємося включити до цього списку Росію, щоб вона була п’ятою. Це компанія, з якою Росія має асоціюватися. Це тоталітарні режими і вони не несуть добра», – заявив Грем.

Як заявив Блументаль, РФ ще до початку повномасштабного вторгнення виступала спонсором тероризму. Бо в неї були найманці та довірені особи в Україні.

У резолюції сенатори назвали низку підстав такого визначення. Однією з них є те, що у лютому 2022 року понад 400 російських найманців із групи вагнера прибули до Києва за наказом кремля вбити президента Володимира Зеленського та членів уряду України.

Зазначається, що резолюцію можуть додати до пакета законодавства щодо додаткової підтримки України. Грем зазначив, що цією резолюцією американський Конгрес надсилає сигнал українському народу, що США розуміють їх. А РФ буде ізольована, поки при владі перебуває Путін.