Росія готує нову конституцію та хоче скинути уряд України – посол США

28 квітня на виступі в ОБСЄ посол США Майкл Карпентер звинуватив Росію у плануванні усунення українського уряду й органів місцевого самоврядування від влади.

Він додав, що РФ готує нову конституцію, ідеться на сайті Місії США при ОБСЄ.

“Маємо інформацію про те, що плани Росії щодо подальшого вторгнення в Україну враховують примусову капітуляцію демократично обраного уряду України, зокрема розпускання всіх органів місцевого самоврядування.

Нові структури управління мають бути створені на “звільнених” територіях, які перебувають під контролем Росії. Плани нового уряду й нової конституції розробляють російські чиновники й “сепаратисти”, – сказав Карпентер.

За його словами, ці плани враховують мораторій, який забороняє законно обраним українським лідерам і тим, хто підтримує уряд України, обіймати будь-які керівні посади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія використовує ексрадника міністра оборони США для інформаційного тероризму

Він також зауважив, що Кремль може готувати “референдуми” на захоплених територіях України.

“Це прямо випливає зі сценарію Росії, яка неодноразово використовувала фальшиві “електоральні” процеси зі спробами нав’язати так звані нові реалії, враховуючи проведення фіктивних референдумів у спробі надати подібність до легітимності підпорядкуванню”, – сказав посол.

Карпентер додав, що Росія може насильно переселяти українців на захоплених територіях через так звані фільтраційні табори.

“Ці сфальсифіковані й нелегітимні референдуми, безсумнівно, супроводжуватимуться хвилею переслідувань тих, хто прагне протистояти або підірвати плани Москви. Варто очікувати, що Росія посилить насильницьке переселення місцевого населення з районів півдня та сходу України в Росію через фільтраційні табори.

Посол розповів, що росіяни проводять арешти в окупованих районах. Заарештованих тримають у таборах і жорстоко допитують, намагаючись виявити їхні зв’язки з українським урядом чи незалежними ЗМІ.

“Надходять тривожні повідомлення про те, що підозрюваних у таких зв’язках б’ють або катують перед відправленням у так звану ДНР, де вони зникають або гинуть. Багато цивільних осіб із цих фільтраційних таборів переправляють у Росію через Білорусь або на підконтрольний Росії Донбас”, – сказав він.

Карпентер навів приклад Маріуполя, де вже діють чотири фільтраційні табори.

“Щоб зупинити це, ми всі маємо діяти невідкладно. Заяви про стурбованість у цій Раді необхідні, але навряд чи цього достатньо”, – резюмував посол США.

Російські окупанти в заблокованому Маріуполі на Донеччині посилили “фільтраційні заходи”. В’їзд до міста навіть із папером про фільтрацію можливий лише за умови реєстрації в Маріуполі чи наданням доказів, що слідуєш до родичів умовно першої лінії – батьки, діти.