Іноземні ЗМІ назвали головні проблеми українських металургів

Іноземні ЗМІ назвали головні проблеми українських металургів

Фото: Запоріжсталь

Металурги відправляють залізницею до Європи стільки продукції, скільки можуть

Єдиною невеликою світлою плямою для металургії є зростання внутрішнього попиту в Україні, бо держава виготовляє більше зброї, будує бомбосховища та відбудовувує зруйновані міста, зазначили журналісти.

До війни металургія забезпечувала 10% ВВП та 30% експорту України. Але наразі галузь переживає важкий період через близькість підприємств до лінії фронту, брак персоналу та блокування експорту, яке суттєво здорожчує доставку продукції. Про це йдеться у репортажі агентства Reuters, журналісти якого відвідали комбінат Запоріжсталь групи Метінвест.

“Торік Запоріжсталь призупинила роботу вперше з часів Другої світової війни. Його генеральний директор Роман Слободянюк знає, що майбутнє комбінату та потужної металургійної промисловості України загалом, нині під питанням. Поки виробники не зможуть доставляти сталь на ринки Чорним морем, де Росія чинить перешкоди для судноплавства, перспективи відновлення галузі, яка за важливістю для економіки України поступається лише сільському господарству, є малоймовірними”, – йдеться у публікації.

Журналісти пишуть, що невеликою світлою плямою для металургії є зростання внутрішнього попиту в Україні, бо держава виготовляє більше зброї, будує бомбосховища та починає відбудовувати міста, що були зруйновані під час війни. Але навіть з урахуванням того, що споживання майже подвоїлося до 2,6 млн тонн із січня по вересень, цього недостатньо для підтримання галузі, яка раніше експортувала чотири п’ятих своєї продукції, вказує агентство.

Також існують великі проблеми з логістикою, бо порти на Чорному морі функціонують з великими обмеженнями.

“Виробники сталі відправляють залізницею до Європи стільки продукції, скільки можуть. Але, якщо порівнювати з морськими перевезеннями, це коштує вчетверо дорожче. Наразі Київ починає спрямовувати вантажі через так званий гуманітарний коридор, після того як Росія вийшла із зернової угоди. Чиновники та керівники сподіваються, що цей маршрут використовуватиметься і для сталі. Проте це ризиковано через те, що Росія збільшила кількість атак на портову інфраструктуру Одеси та її околиці останніми тижнями”, – пишуть журналісти.

Окрім того, металургійні заводи стикаються з ризиком відключень електроенергії, а також мають труднощі з пошуком працівників – навіть зважаючи на роботу на знижених потужностях. Адже декілька сотень працівників Запоріжсталі залишили місто через близькість Запоріжжя до лінії фронту.

Раніше у Метінвесті заявили, що на початку війни було порушено вертикально інтегровану структуру холдингу. Але низка кроків забезпечила виживання компанії та її подальший розвиток.

Також повідомлялося, що за півроку Метінвест сплатив 6,3 млрд гривень податків. А за другий квартал поточного року група перерахувала до держбюджету понад 3,8 млрд, що на 51% більше за показник першого кварталу цього ж року.

Новини від Корреспондент.net в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/korrespondentnet та WhatsApp