Росію збираються відключити від “авіаційного SWIFT” – які проблеми це принесе РФ

Росію збираються відключити від авіаційного “аналогу SWIFT” системи послуг для цивільної авіації від компанії Societe Internationale de Telecommunication Aeronautiqes (SITA). Це створить проблеми для російських перевізників та тих міжнародних компаній, які продовжують літати в РФ.

Однак такий крок не зупинить сполучення з Росією. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів Богдан Долінце авіаційний експерт, директор Інституту менеджменту та стратегій.

“Система SITA це міжнародний стандарт обміну даними між різними авіаційними учасниками ринку. Тобто аеропортами, авіаційними компаніями, тими, хто продає квитки або здійснює перевезення вантажів. Різні аеропорти мають різний ступінь впровадження системи. Так само як і авіакомпанії. Але для них це більш критично як правило, ті з них, що здійснюють міжнародні рейси, користуються цією системою. Вона дозволяє вирішити багато формальностей з багажем, оформленням і посадкою пасажирів. Тому що інформація завдяки цій системі автоматично може передаватися державним органам. Це дозволяє використовувати електронні посадкові талони. Багаж фіксується у системі”, сказав Долінце.

Відключення від SITA призведе до кількох важливих наслідків, уточнив експерт.

“Може з’явитися більше труднощів з обробкою багажу та обслуговуванням пасажирів. Тому що може бути більше помилок через людський фактор. І загалом знадобиться більше часу на збір даних та обмін. Тому що доведеться використовувати альтернативні засоби зв’язку електрону пошту або просто передавати стоси паперів і їх звіряти. В Росії у багатьох аеропортах не такий високий ступінь впровадження цієї системи. Невеликі регіональні аеропорти часто її взагалі не мають. Все роблять в ручному режимі. Але відключення від системи загалом призведе до того, що це стане неможливо будь-де. І це стосується іноземних перевізників, які літають в РФ. Тому що аеропорти не зможуть передавати інформацію і це доведеться робити через окремого представника”, додав Долінце.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Санкції треба не лише оголошувати”: у ЗСУ розповіли про іноземні деталі в російському озброєнні

Ті перевізники, які вже не літають в Росію, літати і не почнуть. Але є ряд компаній Близького сходу, Туреччини, Азії, які продовжують виконувати польоти. Їм доведеться переглянути свої рішення, наголосив експерт.

“Ті рейси, які і так були економічно малоефективними, можуть закрити або зменшити. Бо витрати на організацію зростуть через збільшення бюрократії та помилок. Ті рейси, які були економічно ефективними, які приносили гроші, навіть відключення від системи не вплине на рішення їх припинити. Попри додаткові складнощі. Утім, проблеми у Росії збільшаться це зробить її ще менш привабливою для міжнародних компаній. Додасть клопоту російським авіакомпаніям під час виконання міжнародних рейсів. Але до зупинки авіаперевезень це не призведе”, пояснив Долінце.

Восени 2023 року РФ відключать від каналів, що належать глобальному провайдеру послуг для цивільної авіації, швейцарській компанії Societe Internationale de Telecommunication Aeronautiqes (SITA). Про це повідомляють ЗМІ.

Після такого рішення рсійські авіакомпанії та зарубіжні перевізники, які все ще літають у РФ, зіткнуться з проблемами під час організації польотів.