Україна дозволила спортсменам брати участь у змаганнях, де атлети з Білорусі або РФ виступають у нейтральному статусі

Наразі українським атлетам заборонено виступати лише на тих турнірах, де атлетів із РФ та Білорусі заявлено під їхніми національними прапорами або які використовують символіку двох країн та в інші способи демонструють свою національну належність.

12 квітня Мінспорту України офіційно заборонило збірним України брати участь у змаганнях, де буде представлено Росію або Білорусь. Водночас у відомстві зазначили, що не планують забороняти збірній України з футболу брати участь у доборі на чемпіонат Європи 2024 року, куди допустили команду Білорусі.

Контекст:

25 січня 2023 року МОК виступив із заявою, у якій зазначив, що санкції проти Росії та Білорусі як держав залишаються чинними і на жодних змаганнях не може бути показано ідентифікаторів цих країн, такі як прапор або гімн. Однак у МОК вирішили додатково вивчити можливість участі окремих спортсменів із РФ та Білорусі у змаганнях за суворих умов.

28 березня президент МОК Томас Бах оголосив, що комітет рекомендував спортивним федераціям дозволити росіянам та білорусам брати участь у змаганнях у нейтральному статусі й не допускати до змагань спортсменів і персонал, які активно підтримують війну РФ проти України або причетні російської та білоруської армій.

2023 року деякі міжнародні федерації вже повернули росіян та білорусів у змагання.

Міжнародний олімпійський комітет 13 липня заявив, що поки що не планує надсилати Росії та Білорусі запрошення на Олімпійські ігри 2024 року в Парижі.