Болгарія хоче продати Україні російські реактори з недобудованої атомної станції

Болгарія може продати Україні ядерні реактори російського виробництва ВВЕР-1000 з недобудованої атомної електростанції Белене.

У четвер болгарський парламент доручив міністру енергетики почати переговори з Україною. Про це повіломили btv і The Wall Street Journal.

Прем’єр-міністр Болгарії Николай Денков на пресконференції в межах візиту президента України Володимира Зеленського сказав, що переговори уже почалися.

“Важливо, що почалися розмови, чи можуть ці реактори бути використані в одній з атомних станцій України. Звичайно, це лише початок переговорів. Є дуже багато технічних параметрів фінансових, економічних, їх треба обговорити”, сказав Денков.

У Європейській комісії заявили, що Україна може використати гроші Європейського Союзу для закупівлі ядерних реакторів у Болгарії, пишуть LIGA.net.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна отримала другий транш від МВФ

Болгарська державна енергетична компанія NEK планує продати українській атомній держкомпанії “Енергоатом” обладнання щонайменше за 600 млн, повідомили The Wall Street Journal.

Оскільки Україні буде важко дозволити собі таку суму, один із варіантів, який обговорюється між болгарськими та американськими офіційними особами, полягає в тому, що Сполучені Штати Америки зроблять свій внесок у вигляді допомоги Україні.

Сьогодні президент України Володимир Зеленський прибув до Болгарії. У Софії із прем’єром Болгарії підписав спільну декларацію щодо євроатлантичної інтеграції України.

Минулого тижня Комітет із зовнішньої політики парламенту Болгарії схвалив проєкт двопартійної декларації щодо підтримки вступу України в НАТО.