Російські терористи хочуть перевести ЗАЕС у “гарячий зупин”. Є загроза аварії – Енергоатом

Російські окупанти збираються перевести енергоблок №4 на Запорізькій атомній електростанції у стан “гарячого зупину”.

При цьому загарбники свідомо не виводять енергоблок №5 у “холодний зупин”. У разі функціонування двох енергоблоків у стані “гарячого зупину” на станції є реальна загроза настання аварійної ситуації. Про це повідомив Енергоатом.

Псевдокерівник станції Юрій Чернічук вже видав відповідне “розпорядження”, розповіли.

“Однак враховуючи підрив росіянами греблі Каховської ГЕС, Каховське водосховище зневоднене, а отже при запуску більшої кількості енергоблоків у роботу, водопостачання для охолодження реакторів може бути недостатньо”, заявив Енергоатом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як діяти в разі вибуху на ЗАЕС. Інструкція

Український оперативний персонал, який вже понад півтора роки забезпечує ядерну та радіаційну безпеку найбільшого в Європі атомного об’єкта ніяк не може вплинути на цю ситуацію. Адже змушений постійно терпіти погрози та залякування з боку озброєних російських військових, повідомляють.

“Розуміючи наслідки таких дій, минулого тижня частина атомників Запорізької АЕС покинула станцію, не бажаючи брати участі у задумах росіян. Адже такими діями загарбники вчергове наражають на небезпеку увесь світ”, заявив Енергоатом.

4 липня Генеральний штаб Збройних сил України повідомив про можливу підготовку російськими терористами провокації на території ЗАЕС. На зовнішній крівлі третього та четвертого енергоблоків станції були розміщені сторонні предмети, схожі на вибухові пристрої, сказали.

Російські окупаційні війська захопили Енергодар в березні минулого року. Там знаходиться ЗАЕС. Станція найбільша за розмірами у Європі й третя у світі.