Чи можуть ухилянтів від мобілізації подавати у розшук: відповідь адвоката

Станом на сьогодні жодних правових підстав для затримання, а особливо для застосування сили та спецзасобів, у військкоматів по відношенню до ухилянтів немає.

Внесення даних призовника про розшук до інформаційно-пошукової системи Міністерства внутрішніх справ “Армор” є незаконним, заявив адвокат Роман Сімутін у Youtube.

Наразі правоохоронці вносять до бази лише на підставі звернення військкомату про доставку.

“Не затримання, а саме доставку, що передбачено виключно як добровільність. А поліція ставить помітку як розшук. Тобто чи дійсно вам вручили повістку, чи ні нікого не хвилює. Пропускаємо цей етап і одразу стрибаємо до розшуку”, каже адвокат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві військовозобов’язаних викликають у ТЦК: наскільки це законно

Сімутін стверджує, що навіть працівники поліції не мають достатніх повноважень затримувати ухилянтів. Жодних правових підстав для затримання, а особливо для застосування сили та спецзасобів, у військкоматів немає, бо їх офіційно не уповноважили для таких дій.

У разі незаконного затримання адвокат радить нічого не підписувати, не давати свої дані, “грати у мовчанку”.

“Одразу після звільнення йти до прокуратури і писати заяву про незаконне затримання і позбавлення волі”, сказав Сімутін.

Під час воєнного стану в Україні, виїзд чоловіків від 18 до 60 років за кордон заборонений.

В Україні створять законопроєкт для покарання чоловіків, які незаконно покинули країну під час війни.

По закінченню війни держава зробить все для того, щоб кожному громадянину нагадати, що він робив під час війни, заявив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.