“Вірність, Мужність і Сила на морі, в повітрі та на землі” ‒ фото відважних українських моряків

Сьогодні, 2 липня, українські моряки відзначають День Військово-морських сил.

Gazeta.ua зібрала фотографії українських героїв, які відважно борються за нашу свободу у війні з Росією.

Уперше День ВМС встановили указом президента України Леоніда Кучми від 17 серпня 1996 року. А вперше його відзначили 1 серпня 1997-го. Дату обрали на честь перших в історії незалежної України оперативно-тактичних навчань “Море-96”, які відбувалися з 30 липня до 1 серпня 1996 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Усі важкопоранені: Держприкордонслужба зустріла з полону перших своїх бійців

“Вітаємо бойових побратимів, які захищають морські кордони держави, продовжуючи творити славетну багатовікову історію українського військового флоту. Українські моряки ‒ це Вірність, Мужність і Сила на морі, в повітрі та на землі. ГУР МО України дякує воїнам ВМС України за надійне плече, яке ми не раз відчували під час спільних бойових операцій. Вшановуємо тих моряків, хто в перших лавах зустрічав російських варварів на півдні та загинув смертю хоробрих, захищаючи Одесу, Херсон, Миколаїв, Маріуполь, Очаків”, ‒ йдеться у дописі Головного управління розвідки в Telegram.

Командувач Об’єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв у День Військово-морських сил записав відеопривітання до військових моряків. Український флот має славну історію. І в часи Київської Русі, і в часи козацтва українці завжди демонстрували відвагу на морі. Після розпаду Радянського Союзу й під час буремних подій 2014 року підступний ворог намагався відібрати в нас військово-морські потужності. Але завжди є ті, хто бореться і не здається, заявив він.

З нагоди свята Наєв побажав, щоб очі бійців дивилися з надією в морську далечінь, а рідні обов’язково дочекалися їх з переможних походів.