Що робити Україні, щоб Росія не підірвала Запорізьку АЕС ‒ генерал Маломуж оцінив небезпеку

Підрив Запорізької АЕС розглядається Кремлем як один із чотирьох засобів тиску на Україну.

Інші чинники тиску ‒ підрив дамби Каховської ГЕС, який уже було здійснено, теракт на заводі “Титан” у Криму та застосуванням ядерної зброї. Про це в інтерв’ю виданню OBOZREVATEL розповів керівник Служби зовнішньої розвідки України у 20052010 роках, генерал армії Микола Маломуж.

За його словами, цей сценарій росіяни не реалізують з низки об’єктивних причин. Щоб звести ризик для ЗАЕС до мінімуму, Україні потрібно активно діяти на міжнародному рівні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада готова до евакуації українців у випадку можливого теракту на ЗАЕС

“Я думаю, що такий сценарій не буде реалізований, тому що багато країн, включаючи США, Індію, Туреччину, об’єдналися, щоб не допустити катастрофічних подій, пов’язаних з атомними об’єктами, оскільки це загрожуватиме не лише Україні”, наголосив Маломуж.

Генерал також закликав “глибше працювати на рівні лідерів країн, збирати з цього питання Радбез ООН, можливо, навіть Генасамблею ООН”.

На думку Маломужа, після інформації про вибухівку на ЗАЕС станцію ще раз має відвідати місія МАГАТЕ.

“Щодо розвідки, то вона має діяти тихо, через різні канали з різними країнами і формувати позицію, щоб не допустити таких сценаріїв. Треба говорити і з китайцями, і з індусами, і з турками, і з японцями, і з усіма країнами НАТО, і з третіми країнами. 90% роботи зараз це робота саме на неофіційному рівні, щоб лідери країн найжорстокішим чином тиснули на Путіна і попереджали такі дії”, ‒ наголосив Маломуж.

Президент Володимир Зеленський заявив, що зараз Росія розглядає сценарій терористичного акту на Запорізькій атомній електростанції із викидом радіації.

А керівник ГУР Кирило Буданов сказав, що переконаний план підриву окупантами Запорізької АЕС повністю розроблений та затверджений. За словами голови ГУР, загроза ніколи не була такою великою, як зараз.