Вже цього року може пройти саміт миру – ЗМІ

Саміт миру може відбутися до кінця цього року.

Про це сказав високопоставлений представник Європейського союзу за підсумками зустрічі, присвяченої підготовці майбутнього саміту миру. Про це пише “Інтерфакс-Україна”.

За його словами, засідання відбулося на рівні національних радників із питань безпеки. З боку України участь взяв голова Офіса президента Андрій Єрмак.

Він повідомив, що на зустрічі були представники G7 і такі “ключові партнери”, як Бразилія, Індія, Саудівська Аравія, ПАР і Туреччина.

“Ми продовжуватимемо обговорення в цьому форматі. Було визнання того, що будь-яке мирне рішення має бути довгостроковим і справедливим, ґрунтуючись на принципах ООН суверенітеті, територіальній цілісності, праві обирати своє майбутнє”, сказав співрозмовник.

На зустрічі озвучили різні думки про час для проведення саміту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Готується саміт щодо “формули миру”: чи запросять РФ

“Країни, що не входять до числа “Великої сімки”, говорили, що має бути зроблено більше роботи з тим, щоб провести саміт наприкінці року”, зазначив він.

Є плани провести наступну зустріч до літніх канікул. Представники Саудівської Аравії “подали сигнал”, що хотіли б прийняти це засідання у себе.

Під час минулої зустрічі порушували питання “діалогу з Росією, оскільки є низка питань, які з ними потрібно обговорювати”. Це ядерні ризики навколо Запорізької атомної електростанції, повернення викрадених українських дітей, обмін військовополоненими та Чорноморська зернова ініціатива.

“Це було хороше засідання”, – підсумував чиновник.

Президент Володимир Зеленський пропонує у липні провести саміт “формули миру”.

Це буде “самітом усіх, хто поважає чесність” і хоче закінчити війну в Україні. Про це голова держави сказав під час виступу на одній із сесій в межах саміту Великої сімки в Японії 21 травня.