Режисер “Титаніка” давно запідозрив проблему з туристичним батискафом

Режисер і дослідник океанських глибин 68-річний Джеймс Кемерон, який зняв культову оскароносну стрічку “Титанік”, заявив, що давно запідозрив щось недобре з батискафом “Титан”.

Він із самого початку вважав корпус дослідницького апарату ненадійним, пише Reuters. Режисер не бив на сполох, оскільки довіряв його творцям із компанії OceanGate Inc. Кемерон згадує, що поставився скептично до ідеї виробництва глибоководного апарата з композитного вуглецевого волокна і титану.

“Я подумав, що це жахлива ідея. Хотів висловитися про це публічно, але припускав, що хтось розумніший за мене. Розумієте, я сам ніколи не експериментував із цією технологією. Але на перший погляд, це звучало погано та ненадійно”, сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Смерть була безболісною: повідомили нові деталі катастрофи підводного апарата “Титан”

Цьогоріч студія Paramount Pictures анонсувала повернення культового фільму Кемерона “Титанік” на великі екрани в оновленому форматі 3D 4K HDR з підвищеною частотою кадрів. Повернення у світовий прокат відбулося 10 лютого. Його приурочили до 25-річчя проєкту.

Це друге повернення фільму у прокат влітку 2012 року “Титанік” представили у світових кінотеатрах у форматі 3D. У стрічці показана загибель лайнера “Титанік”. Кульмінацією історії стає зіткнення корабля з айсбергом, який проламує його нижче ватерлінії.

Побудувати “Титанік” було дешевше, ніж зняти фільм. Справжній “Титанік” будували в 1910-1912 роках й він коштував $7,5 млн. Водночас бюджет фільму становив рекордні для того часу $200 млн, при закладених $160 млн.

Про зникнення підводного човна, який використовувався для перевезення людей для огляду затонулого “Титаніка”, ЗМІ повідомили 21 червня. Розпочалася пошуково-рятувальна операція.

22 червня у зоні пошуків зниклого в Атлантиці батискафа “Титан”, який доставляв туристів до затонулого “Титаніку”, виявили два фрагменти непізнаних уламків.

Підводний апарат “Титан” зазнав “катастрофічного вибуху” всього на відстані 1600 футів від носа розбитого океанського лайнера “Титанік”. Пасажири загинули миттєво.

Жертвами стали генеральний директор OceanGate Стоктон Раш, ветеран ВМС Франції Поль-Анрі Наржоле, британський мільярдер Геміш Гардінг, пакистанський бізнесмен Шахзада Дауд і його син Сулеман, якому було всього 19 років. Деякі з яких заплатили по $250 тис., щоб побачити знамениту корабельну аварію.

Експерти кажуть, що це нестерпний удар для їхніх сімей, але немає жодних шансів знайти їхні останки.

“Титанік” знаходиться на глибині 3,8 км на дні Атлантики, приблизно за 600 км від узбережжя Ньюфаундленду, Канада.