Що робити, якщо обмінник не приймає “старі” купюри ‒ пояснення НБУ

Останнім часом валютні обмінники й деякі банки відмовляються приймати купюри з незначною потертістю, надписами та печатками.

Фінустанови пропонують клієнтам здавати такі банкноти із дисконтом у 10-15%, що раніше практикувалося тільки з дуже пошкодженими грішми. Водночас брати комісію за старі долари чи іншу валюту незаконно, йдеться у роз’ясненні Національного банку України.

“Якщо є сумніви, чи справжня купюра, банк може відправити її на безкоштовну експертизу до НБУ. Таку можливість має будь-який банк. Якщо банкнота фальшива, її українцю не повернуть. Купюри з плямами чи пошкодженнями мають приймати на інкасо. Тобто банк або фінансова установа (обмінник) бере валюту та відправляє її до іноземного банку для обміну. Процедура інкасо коштує близько 10-30% від номіналу. Тобто, якщо віддати 100 доларів, то повернути можна буде всього 70 доларів”, ‒ сказано в повідомоенні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацбанк оновив курс валют на 8 червня

Якщо у вас відмовилися брати долари

Зверніться до кількох обмінників та банківських кас. За правилами касир має право самостійно приймати рішення, чи відповідає купюра правилам прийому банкнот. Тому в одному обміннику вам можуть відмовити, а в іншому обміняти купюру.

Якщо в обмінниках та касах купюру не приймають, спробуйте використати її у валютних терміналах та банкоматах з функцією поповнення готівкою. Якщо це не допоможе, використовуйте послугу інкасо. Будь-який банк за комісію обміняє банкноту. Щоправда, ця процедура може тривати тривалий час.

Голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев уже відреагував на нові труднощі українців при обміні валюти в банках та обмінних пунктах:

“Хотів би звернутися до валютних обмінників та банків. Друзі, розумію, можливо у пошуку додаткової маржинальності, ви трошки забулися і забули, що в країні війна. Саме тому напевно вирішили запровадити додаткову комісію за обмін “зношених” купюр, серед яких зношеними вважаються навіть помʼяті або з малесенькими цяточками у куточку. Оця цяточка може вам надто дорого коштувати. Якщо точніше ліцензію. Нацбанк вже займається цією проблемою”.

Приватбанк відмовився приймати готівкову валюту у терміналах та банкоматах. Тепер клієнти можуть провести такі операції лише у касах відділень. Проблема нібито пов’язана з тим, що клієнти часто використовують для обігу старі купюри. Приватбанк був єдиним українським банком, який приймав іноземну валюту через термінали.