Росіяни намагаються повністю окупувати Донбас: найголовніше зі зведення Генштабу

На ранок 29 травня російські окупанти продовжують зосереджувати основні зусилля на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей.

Минулої доби, 28 травня, підрозділи сил оборони відбили там 19 ворожих атак, повідомив Генштаб Збройних сил України у ранковому зведенні.

Детальніше про ситуацію на фронті, за даними Генштабу

Волинський та Поліський напрямки

Оперативна обстановка залишається сталою, ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

“На полігони Республіки Білорусь прибувають визначені підрозділи збройних сил російської федерація для проведення заходів бойової підготовки перед відправкою на війну в Україну”, йдеться у зведенні.

Сіверський та Слобожанський напрямки

Противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах. Протягом минулої доби завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Сумської та Харківської областей. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Чернігівщини, Сумщини та Харківщини.

Куп’янський напрямок

Противник минулої доби вів безуспішні наступальні дії в районі Масютівки. Завдав авіаційного удару в районі Кислівки на Харківщині. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали інші населені пункти області.

Лиманський напрямок

Минулої доби противник наступальних дій не проводив. Завдав авіаційних ударів в районах Харківської та Донецької областей. Артилерійських обстрілів зазнали населені пункти на Луганщині та Донеччині.

Бахмутський напрямок

Протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії північно-східніше Оріхово-Василівки та в напрямку Іванівського. Завдав авіаційних ударів в районах Донецької області. Від ворожих обстрілів постраждали низка населених пунктів регіону.

Авдіївський напрямок

Противник наступальних дій не проводив. Завдав авіаційних та артилерійських ударів в районах населених пунктів Донецької області.

Мар’їнський напрямок

Наші захисники відбили 12 атак противника в районі міста Мар’їнка. Ворог завдав авіаційного удару біля Мар’їнки. Водночас ворожих обстрілів зазнала також Побєда Донецької області.

Шахтарський напрямок

Ворог вів безуспішні наступальні дії в районі Великої Новосілки Донецької області. Завдав авіаційного удару біля Вугледару. Здійснив обстріли населених пунктів Донеччини.

Запорізький та Херсонський напрямки

Противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційного удару в районі Берислава Херсонської області. Здійснив обстріли населених пунктів Донецької Запорізької та Херсонської областей.

28 травня Росія завдала 97 авіаційних ударів. Зокрема, застосувала 59 іранських ударних БПЛА Shahed. Лише один з них не вдалося знищити силам ППО. Також ворог здійснив 39 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах, повідомив Генштаб.

Повітряну тривогу в ніч на 29 травня оголошували по всій Україні. Вибухи лунали у Києві та низці областей, зокрема західних.