У Повітряних силах зробили заяву про навчання пілотів на F-16

Повітряні сили вітають фактичне створення “авіаційної коаліції”, ще триває процес підготовки.

Водночас навчання українських льотчиків на багатоцільових винищувачах F-16 наразі не розпочалося. Про це в ефірі телемарафону повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат, передає Gazeta.ua.

“Ще триває процес підготовки людей до того, щоб розпочати це навчання. Є передові групи, які виїхали в країни, які можуть надати нам майданчики для навчань. Вивчається, як буде проходити цей процес. Самих пілотів (в цих країнах Gazeta.ua) ще немає. Всі очікують”, сказав він.

Ігнат наголосив, що протягом вже тривалого часу йому доводилось, на жаль, спростовувати щоразу, що “пілоти навчаються у США, В Європі”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали країну, яка першою може надати Києву винищувачі F-16

“Раз на місяць (стабільно Gazeta.ua) з’являються такі новини і доводиться ставити крапки над “і”. Тому що не потрібно давати якусь зайву надію. На сьогодні ми маємо надзвичайно гарні новини, що вже фактично є авіаційна коаліція, низка країни буде готувати (українських) пілотів, деякі вже готові передавати нам винищувачі”, зазначив речник.

Він наголосив, що старт дано, рішення, що Україна матиме саме F-16, є.

“Далі вже технічні моменти, процеси. Представники Повітряних сил постійно на контакті з нашими партнерами, вивчається момент, коли і які групи в які країни поїдуть на навчання, і які будуть часові терміни”, сказав він.

Ігнат додав, що “велику кількість пілотів не можна відправити освоювати F-16, тому що потрібно комусь воювати”.

Речник Повітряних сил наголосив, що в момент, поки триває бесіда з журналістами, на східному фронті йде ризикована і напружена робота української тактичної авіації.

Бойові літаки нового покоління, зокрема винищувачі F-16, невдовзі мають прибути до Києва.

Українські пілоти вже розпочали навчання на них, заявив голова дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель, повідомляє Europa Press .

Ця заява прозвучала після того, як президент США Джо Байден схвалив план, якого вже кілька місяців вимагає президент України Володимир Зеленський щодо посилення потенціалу української армії проти Російської Федерації за допомогою західних літаків.