Захопити Гостомельський аеропорт і знищити “Мрію” наказав російський генерал – СБУ

Служба безпеки України заочно повідомила про підозру російському генерал-лейтенанту Анатолію Концевому.

Саме він, за даними слідства, на початку повномасштабного вторгнення наказав захопити Гостомельський аеропорт під Києвом і знищити літак Ан-225 “Мрія”, повідомила пресслужба СБУ 19 травня.

“Тоді під час активних бойових дій російські загарбники знищили найбільший у світі український літак АН-225 “Мрія”. Для штурму стратегічно важливого аеродрому в Україні Концевой залучив підрозділи спецпризначення повітряно-десантних військ та армійської авіації країни-агресора”, повідомили в СБУ.

Концевой заступник командувача повітряно-десантними військами збройних сил Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Свідки пролили світло на скандальну справу про знищення “Мрії” ЗМІ

“Російський генерал входить до складу вищого військового командування ЗС РФ і брав безпосередню участь у плануванні, підготовці та здійсненні збройної агресії проти України”, йдеться в повідомленні.

За даними слідства, ще з 2019 року він організував на території Росії та Білорусі підготовку ворожих десантників до ураження та захоплення стратегічних наземних цілей в Україні.

Генералу-окупанту тепер загрожує до 15 років тюрми.

Наприкінці березня 2022 року українська армія виганяла з Київської області російських загарбників. Саме тоді Нацполіція відкрила кримінальне провадження за фактом знищення літака українського виробництва Ан-225 “Мрія”. За даними слідства, службові особи державного підприємства “Антонов” неналежно виконали свої службові обов’язки і не зберегли довірене їм майно.

Ан-225 “Мрія” до початку вторгнення окупантів не транспортували з небезпечної зони аеродрому у селищі Гостомель на Київщині. У результаті росіяни знищили відому на увесь світ “Мрію”, коли намагалися закріпитися на військовому аеродромі в Гостомелі. Відповідно, Україна зазнала збитків у розмірі близько 20,45 млрд грн, стверджують правоохоронці.

На початку квітня 2023-го підозру у службовій недбалості одержав колишній генеральний директор ДП “Антонов” Сергій Бичков. Підозрюваний перебуває під вартою без можливості внесення застави.