Загрожує до восьми років тюрми: СБУ “пов’язала” киян, які публікували в мережі відео роботи ППО

Українська спецслужба встановила особи шістьох мешканців Києва, які під час масованої російської ракетної атаки по столиці знімали на відео та публікували в мережі роботу ППО.

Вони, зокрема, зафіксували результати ураження російських крилатих і балістичних ракет. Тим самим могли розкрити місцеположення та специфіку роботи української ППО. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

За лічені хвилини ці відео підхопили численні Телеграм-канали та російські пропагандистські пабліки. В тому числі ресурси, які підконтрольні спецслужбам РФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЗСУ прокоментували нібито пошкодження Patriot російською ракетою

“Крім того, кіберфахівці СБУ заблокували роботу онлайн-камер, які в автоматичному режимі фіксували роботу української протиповітряної оборони. За даними слідства, виявлені відеокамери перебувають на балансі декількох столичних комерційних структур. При цьому доступ до відзнятих файлів був відкритим для широкого кола користувачів, які виклали відео нічної атаки на Київ у загальному доступі в соцмережі. Отриману таким чином інформацію окупанти могли використовувати для коригування повторних повітряних ударів по столиці України”, ‒ йдеться у повідомленні.

Вдома у фігурантів вилучили мобільні телефони і комп’ютерну техніку, які вони використовували для поширення забороненого контенту. Слідчі СБУ зареєстрували кримінальне провадження. Зловмисникам загрожує до 8 років ув’язнення.

“Служба безпеки вкотре наголошує на забороні знімати та оприлюднювати відео- і фотоматеріали щодо діяльності Сил оборони, а також наслідків ворожих обстрілів. Публікація таких фото- і відеоматеріалів у мережі “Інтернет” розцінюється як коригування ворожого вогню і є злочином, що карається відповідно до закону”, ‒ наголошують в СБУ.

Українці, які знімали й викладали відео роботи української протиповітряної оборони, нестимуть за це відповідальність. Про це сказав секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов.

Вночі проти 16 травня 2023 року значна кількість блогерів виклали до Інтернету фото та відео польотів ракет на Київ та роботи ППО під масштабної атаки Росії. Серед них була і Інна Воронова, кількість підписників якої сягає 117 тисяч.