У британській розвідці розказали про несподіваний конфуз для Путіна

За останній тиждень в Україні загострилася битва у повітрі, яка призвела до несподіваних конфузів для Кремля.

13 травня над Брянською областю Росії зазнали катастрофи чотири літаки повітряно-космічних сил Росії, повідомляє міністерство оборони Великої Британії у Twitter. Впали одразу два бойові літаки і два вертольоти.

“А 3 травняУкраїна вперше збила балістичну ракету повітряного базування “Кинжал”. 16 травня Росія зробила пріоритетною спробу нейтралізувати покращені можливості протиповітряної оборони України, але в процесі втратила ще шість “Кинджалів”, йдеться у свіжому зведенні британської розвідки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ГУР сказали, як Путіна можуть усунути від влади

Зростаюча повітряна загроза над прикордонним районом Росії викликатиме виняткове занепокоєння ВКС РФ, оскільки вони використовують цей район для розгортання авіації на підтримку війни.

“Очевидна вразливість “Кинджалів”, ймовірно, стала сюрпризом і конфузом для Росії: російський диктатор Володимир Путін називав цю систему непереможною”, сказано в повідомленні.

Повітряні сили під час нічної російської атаки 16 травня знищили шість “Кинджалів”, дев’ять “Калібрів”, три балістичні ракети та дев’ять ударних дронів ворога різного типу. Усі 18 ракет знищені силами та засобами протиповітряної оборони Повітряних сил Збройних сил України.

З шести літаків МіГ-31К ворог випуcтив шість аеробалістичних ракет Х-47М2 “Кинджал”. Вартість однієї – від $10 млн. Також дев’ять крилатих ракет “Калібр” з кораблів у Чорному морі (ціна однієї близько $6,5 млн Gazeta.ua). Ще три ракети наземного базування (С-400, “Іскандер-М”). Вартість однієї $2 млн. Тож за ніч країна-агресорка витратила на пуски понад $124,5 млн.

“Кинджал” ‒ це авіаційний ракетний комплекс із високоточною гіперзвуковою аеробалістичною ракетою. Ці ракети запускають з літаків-носіїв, після чого вони летять із гіперзвуковою швидкістю, що в 10 разів перевищує швидкість звуку, й маневрують в польоті. Ракета здатна вражати і нерухомі, й мобільні цілі. Бойова частина еквівалентна 4 тис. кг тротилу.

Після запуску ракета піднімається на висоту близько 20 км, а потім падає на ціль, як звичайна балістична ракета. Через це її важко збити системами ППО. Основним носієм ракет комплексу “Кинджал” є модифікований літак МіГ-31К.

Особливість “Калібрів” у їхній універсальності. Це озброєння можна запускати як з кораблів та підводних човнів, так і з літаків та наземних пускових установок. Головна небезпечність крилатих ракет цього типу їхня швидкість. А саме: 180-240 м/с. Друге те, що ракета йде на малих висотах і фактично може лавірувати з урахуванням рельєфу місцевості. Це знижує ефективність роботи по ній не лише українських систем ППО, а й ППО країн НАТО.