РФ вербує на війну зеків, хворих на ВІЛ та гепатит – ISW

Російська влада продовжує вербувати на війну проти України ув’язнених для посилення своїх зусиль щодо мобілізації.

Також у країні-агресорі не припиняється робота з формування так званих добровольчих загонів. Примітно, що до лав “мобіків” беруть зеків із букетом різних інфекційних захворювань. Про це пише американський Інститут вивчення війни ISW.

Аналітики зазначили, що про вербування ув’язнених у російських колоніях пишуть і росЗМІ.

Так, опозиційне видання “Новини мобілізації” з посиланням на правозахисну організацію “Гулагу.нет” заявило, що 8 та 9 травня міноборони РФ набрало до лав путінського війська кілька сотень потенційних найманців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти розпочали формування нової окремої мотострілецької бригади

Йдеться про 400 ув’язнених прикамських виправних колоній Пермського краю РФ, зокрема й хворих на ВІЛ та гепатит.

За даними російського видання “Медіазона, з 1 грудня 2022 року на війні в Україні було ліквідовано нібито лише 10 230 російських військовослужбовців, серед яких 3953 саме засуджені.

Видання BBC написало, що цифри будуть набагато більшими. Адже з початку вторгнення військ РФ в Україну більшість російських зеків вже служили у складі маріонеткових сил так званих Л/ДНР.

Паралельно в Росії продовжують створювати “добровольчі” загони для підтримки зусиль з мобілізації. За даними Генштабу ЗСУ, в складі російських окупаційних військ формується окрема мотострілецька бригада Південного військового округу в Ставропольському краї.

Український Генштаб зазначив, що контрактники бригади мотивовані зароблянням грошей, проте мало їх бажають брати участь безпосередньо в бойових діях.

10 травня президент країни-агресорки Російської Федерації Володимир Путін оголосив призов росіян, які перебувають у запасі, на військові збори.

Про указ Путіна у середу повідомили російські ЗМІ.

У тексті йдеться про призов росіян, які “перебувають у запасі, для проходження військових зборів у збройних силах РФ, військах національної гвардії РФ, органах державної охорони та органах Федеральної служби безпеки”.