Ще в одній країні дозволили робити евтаназію

Португалія ухвалила закон, який дозволяє евтаназію невиліковно хворим людям, які відчувають нестерпні страждання.

Виняток для ухвалення такого рішення становлять психічно недієздатні особи, пише France24.

“Президент країни має тиждень, щоб оприлюднити новий закон. Він може набути чинності до осені”, ідеться в повідомленні.

Закон застосовуватимуть лише для громадян і законних резидентів країни, які досягнули 18-річного віку. Він не поширюватиметься на іноземців, які приїжджають в країну з метою допомоги в самогубстві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Тепер я вільний літати, куди захочу” – в Італії провели першу евтаназію

Остаточну версію закону ухвалили 12 травня. Питання дозволу евтаназії розділило католицьку Португалію на різні табори. У країні досі тривають дебати щодо смерті за допомогою медикаментів.

“Прийняття цього закону відбулося відносно швидко порівняно з іншими великими країнами. Водночас багато лікарів можуть виступити проти цього законопроєкту”, заявив член групи прихильників евтаназії Паулу Сантос.

Парламент Португалії схвалював законопроєкт про евтаназію чотири рази за останні три роки. Його щоразу повертали на розгляд Конституційного суду через спротив президента.

В Австрії з 1 січня 2022 року дозволили евтаназію для невиліковно хворих. Звернутися по неї можуть повнолітні, які спроможні самостійно приймати рішення. Після схвалення прохання мають із нотаріусом чи юристом завершити всі справи. Ті випишуть дозвіл на купівлю смертельних ліків.

Іспанія у березні 2021 року схвалила закон, який дозволяє активну евтаназію.

Існують пасивний та активний варіанти евтаназії. Пасивний відмова від лікування, необхідного для продовження життя. Він дозволений в більшості країн ЄС, крім Польщі, Чехії, Румунії, Болгарії, країн Балтії і країн колишньої Югославії. Також дозволений в США, Канаді, Аргентині, Чилі, Індії та Австралії. Активна евтаназія означає використання смертельних ін’єкцій. Дозволена лише в Нідерландах, Бельгії, Колумбії, Люксембурзі, частині Австралії, Канаді, Швейцарії, Німеччині, деяких штатах США, а тепер також в Іспанії. У Португалії влада дозволила активну евтаназію, проте її заборонив 15 березня 2021-го Конституційний суд, тож законопроєкт знову повернувся в парламент країни.