У Польщі ухвалили рішення щодо вступу України в НАТО

Польський Сенат одноголосно ухвалив резолюцію щодо членства України в НАТО.

У документі йдеться про те, що рішення про вступ України потрібно прийняти за надзвичайною процедурою, як у випадку з Фінляндією. Про це повідомляє Польське радіо.

У резолюції українську армію назвали “найсильнішою на континенті з надзвичайним бойовим досвідом”.

“Українська армія швидко переозброюється технікою НАТО та використовує оперативне мистецтво та тактику, що розроблялася десятиліттями серед західних союзників. Захисникам потрібна реальна підтримка через тіснішу політичну та військову співпрацю з країнами НАТО”, ‒ йдеться у документі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Усі держави НАТО згідні зі вступом України Столтенберг

Польські сенатори також вважають, що на майбутньому саміті НАТО у Вільнюсі Україна має отримати “набагато більше, ніж у попередніх заявах про політику відкритих дверей”. Вільнюський саміт має стати важливим етапом підготовки України до повноправного членства. Сенат Польщі вважає, що вступ України до НАТО має бути політичним рішенням, як у випадку Фінляндії та Швеції ‒ результатом стратегічного аналізу викликів і загроз за межами східного кордону Альянсу.

“Якщо Росія переможе Україну, вона не зупиниться на її західному кордоні. Альянс визначив цю загрозу під час минулорічного саміту НАТО в Мадриді. Польща, Литва, Латвія та Естонія правильно оцінили російську загрозу. Більшість європейських столиць лише зараз погоджуються з нами”, ‒ йдеться у резолюції.

У резолюції також висловили підтримку вимогам країн, що межують з Росією, щодо міцних гарантій безпеки для України та “показу шляху до її членства разом із зміцненням політичних зв’язків між НАТО та Києвом”.

Зараз можливість вступу України до НАТО не обговорюється. Це питання не вивчається як і раніше, сказав глава європейської дипломатії Жозеп Боррель.

95 депутатів парламенту Естонії підписали заяву на підтримку вступу України до НАТО. У квітні в Брюсселі відбулось перше засідання Комісії Україна-НАТО з 2017 року. На саміті Альянсу у Вільнюсі Україна очікує на формалізовані рішення, сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.