ЗСУ витісняють росіян біля Бахмута: показали нові карти бойових дій

Карти бойових дій показують, що українські війська продовжують контрнаступальні дії в районі Бахмута.

Через це минулої доби дещо знизилась інтенсивність боїв у самому місті, повідомляє вранці 12 травня Інститут вивчення війни (ISW).

Так, російські війська 11 травня здійснили обмежені наземні атаки на північний схід від Куп’янська та вздовж лінії Сватове-Кремінна. На геолокаційних кадрах видно артилерійські підрозділи 6-ї загальновійськової армії Західного військового округу РФ, які діють поблизу Вільшан, що за 15 км на північний схід від Куп’янська.

За даними українського Генштабу, російські війська вели безуспішні наступальні дії в районі Серебрянського лісу. 10 травня російський військовий блогер заявив, що російські війська здійснили наземні атаки поблизу Масютівки, Стельмахівки, Макіївки та Білогорівки.

Біля Бахмута українські сили продовжували проводити локалізовані контратаки. Зокрема, геолокаційні кадри показують, що українські сили відтіснили росіян з ділянки траси Т0504 Бахмут-Часів Яр на південному заході Бахмута.

Російські “воєнкори” стверджували, що українські сили просунулися на північний захід від Бахмута в районі Богданівки та Хромового після того, як російські війська відступили з позицій на північ від Хромового. Росіяни також повідомляють, що українські війська атакували Бахмут, щоб зменшити тиск на трасу Бахмут-Часів Яр. Окрім того, один з російських військових блогерів стверджував, що українські сили відновили позиції на південь і південний захід від Іванівського і на захід від Кліщіївки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки знищено окупантів: Генштаб назвав нову цифру

“Успішні локалізовані українські контратаки, ймовірно, стримували російські наступальні зусилля в Бахмуті станом на 11 травня. Українські офіційні особи повідомили, що російські війська здійснили 15 наземних атак у Бахмуті та поблизу Ступочок, що є помітним зменшенням кількості зареєстрованих російських наземних атак в районі Бахмута. Російський військовий блогер назвав напад на Ступочки ризикованим”, ‒ йдеться у повідомленні.

Російські “воєнкори” також розкритикували 4-ту та 374-ту мотострілецькі бригади 2-го армійський корпусу РФ за те, що вони покинули свої позиції на північний захід від Кліщіївки під час українських контратак. Заявляють, що сили групи “Вагнера” зайняли колишні позиції бригад.

Водночас ватажок “Вагнера” Євген Пригожин стверджував, що його бойовикам потрібно просунутися лише на 625 метрів, щоб досягти західного в’їзду в Бахмут. Це свідчить про те, що Пригожин не бажає повністю відмовлятися від своєї мети завершити захоплення Бахмута.

Російські джерела також повідомили, що добровольчий батальйон Республіки Татарстан “Алга”, який входить до складу 72-ї мотострілецької бригади 3-го армійського корпусу РФ, після відступу 9 травня втратив зв’язок із пов’язаними з особовим складом соціальними мережами. Батальйон “Алга” є одним із двох підрозділів 72-ї бригади. Нині немає інформації про те, чи була розбита чи відступила друга частина бригади ‒ добровольчий батальйон “Молот”.

Російські війська також продовжили обмежені наземні атаки біля Авдіївки. Український Генштаб повідомив, що загарбники здійснили безуспішні наземні атаки поблизу Авдіївки, Мар’їнки та Новомихайлівки.

Деякі російські джерела стверджували, що їхні війська досягли незначних успіхів на захід від Кам’янки та на північний схід від Опитного. А також продовжили наземні атаки поблизу траси N20 на захід від Новобахмутівки.

11 травня українські сили здійснили обмежену та локалізовану контратаку на заході Донецької області. Російський “воєнкор” стверджував, що українські сили контратакували та перетнули річку Шайтанка поблизу Новодонецького.

Російські війська 11 травня обстріляли українські позиції на захід від Гуляйполя та в Херсонській області. Українське південне оперативне командування повідомило, що російські війська збільшили інтенсивність обстрілів і 98 разів обстріляли звільнену територію Херсонської області.

На тлі переговорів щодо Чорноморської зернової ініціативи російські війська активізували обстріли Дніпро-Бузького гирла. Українські військові офіційні особи повідомили, що російські війська завдали ударів по Станіславу і Кізомису із застосуванням семи керованих авіаційних бомб КАБ-500. Влучили по цивільній інфраструктурі в місті Запоріжжя двома ракетами С-300. Російський “воєнкор” заявив, що на острові Великий Потьомкін у дельті Дніпра на південь від Херсона тривають бої.

На ранок 12 травня окупанти продовжують зосереджувати основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Минулої доби, 11 травня, захисники відбили там 44 атаки, повідомив Генштаб Збройних сил України.

Українські війська почали “формувати” операції напередодні довгоочікуваного контрнаступу проти російських сил. Це включає нанесення ударів, зокрема, по складах зброї ворога, командних центрах, бронетанкових та артилерійських системах, щоб підготувати поле бою. Про це CNN розповіли американські високопоставлені військові чиновники.