Як українським дітям з-за кордону повертатися до навчання в Україні: у МОН пояснили

Багато українських дітей стикаються з проблемою повернення до навчання в Україні після того, як вони повертаються з-за кордону.

Нині розроблений алгоритм дій для повернення до навчання в Україні після шкіл у Європі. Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна.

Частина дітей, перебуваючи в інших країнах, вчилися у місцевих школах. Адже цього вимагають системи освіти більшості країн.

В Україні поки немає універсального механізму зарахування оцінок і навчання, отриманого за кордоном. Але дітям після повернення додому мають зарахувати всі оцінки за семестр, які ті отримали під час навчання за кордоном.

“Оцінки зарахують, незалежно від місця навчання: в закладі, де дитина вчилася, чи в будь-якій іншій школі за різними формами навчання. Це може бути будь-який заклад загальної середньої освіти, в тому числі й приватні заклади освіти, в Україні чи за її межами”, стверджують у міністерстві.

Щоб підтвердити результати навчання за кордоном, учням в Україні треба отримати в закордонному закладі освіти інформаційну довідку, пояснюють у Міносвіти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У МОН сказали, коли в Україні завершиться навчальний рік

У цьому документі слід зазначити назву закладу освіти, період навчання учня в ньому, клас, перелік предметів, які вивчали, із зазначенням навчальних тем, результати оцінювання, систему оцінювання, що використовується в закладі освіти.

Результати оцінювання, вказані в інформаційній довідці, за рішенням педагогічної ради український заклад може зарахувати у підсумковому (семестровому, річному) оцінюванні освіти. Також результати можуть стати підставою для переведення дитини на наступний рік навчання.

“Якщо дитина за кордоном не вивчала предмети, які передбачені українськими освітніми програмами, при переведенні її до наступного класу буде проведено підсумкове (річне) оцінювання із зазначених предметів закладом освіти, розташованим на території України, по поверненню в Україну, або така можливість є в дистанційному форматі”, зазначили у пресслужбі МОН.

Багато українських дітей, які нині перебувають за кордоном, продовжують навчатися в Україні онлайн. Але в Міносвіти не вимагають від усіх дітей за кордоном продовжувати дистанційно вчитися за українською програмою.

Міністерство освіти і науки пропонує зменшити кількість предметів у школах. Водночас всі ключові навчальні дисципліни природничі й гуманітарні повинні залишитися.