Марсохід знайшов на Червоній планеті сліди води

Китайський марсохід Zhurong виявив на Марсі ознаки водяної активності. Вчені, які вивчають отримані з марсохода дані, вперше знайшли тріщини на дюнах.

Це свідчить про наявність на Червоній планеті багатого на сіль водного світу лише 400 тис. років тому, пише Space.com.

“З моменту висадки у травні 2021 року марсохід наблизився до чотирьох дюн у регіоні Утопія Планітія. Усі ці дюни вкриті слідами танення води, яке відбулося приблизно від 1,4 млн років до 400 тис. років тому”, ідеться в повідомленні.

Вчені давно вважали, що приблизно 3 млрд років тому на Марсі була велика кількість рідкої води. Але різкі кліматичні зміни заморозили більшу частину планети, а лід скупчився на полюсах, урешті залишивши планету висушеною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Два робота на Марсі зробили дивовижні фото один одного

Дюни, які досліджував ровер, знаходяться поблизу місця посадки в північній півкулі планети. Вони завдовжки 15-30 м та близько 1 м заввишки.

“Спектрометр китайського марсохода виявив у дюнах гідратовані мінерали, такі як сульфати, кремнезем, оксид заліза та хлориди. За словами вчених, ці мінерали утворилися у пізню амазонську еру на Марсі, яку раніше вчені вважали безводною”, сказано у матеріалі.

У майбутніх місіях дослідники пропонують розпочати пошук солестійких організмів. Їх можна знайти на Землі у солоних озерах.

Арабські вчені створили детальну 2D-карту Марса. Вона показує геологічні особливості планети, які видно з орбіти. На мапі видно полярні крижані шапки, гори та неактивні вулкани, а також залишки стародавніх річок, озер і долин, які понад 3,5 млрд років тому були наповнені водою. Команда вчених використала понад 300 спостережень, зроблених протягом одного марсіанського року (тобто двох земних).

Марс показаний “очима” найсучаснішої бортової системи зображення Hope, Emirates Exploration Imager (EXI). Вчені планують зробити мапу доступною для всіх охочих у межах вдосконаленого атласу Марса.

Марсом тепер також можна “гуляти”, адже створили найдетальнішу в історії 3D-мапу планети.