Навмисні етнічні чистки: в ISW проаналізували указ Путіна про депортацію українців

Указ російського диктатора Володимира Путіна “Про особливості правового становища деяких категорій іноземних громадян та осіб без громадянства в Російській Федерації”, закріплює умови масової депортації до Росії мешканців окупованих територій України.

Документ, підписаний 27 квітня, проаналізував Інститут вивчення війни (ISW).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПАРЄ назвала геноцидом депортацію росіянами українських дітей

Указ визначає осіб, які проживають на окупованих Росією територіях, які заявили про бажання зберегти чинне громадянство і відмовилися прийняти російські паспорти як “іноземних громадян та осіб без громадянства, що в даний час проживають у Російській Федерації”.

За словами аналітиків, указ закріплює примусові методи заохочення мешканців окупованих територій до отримання російських паспортів. Він також встановлює умови депортації українців, які не згодні стати громадянами Росії. Окрім того, Кремль продовжує інші спроби депортувати українців, особливо дітей, до Росії, використовуючи різні схеми.

“ISW вважає, що всі дії, спрямовані на депортацію українців до Росії, можуть бути порушенням Женевської конвенції про попередження злочину геноциду та покарання за нього, а також потенційною навмисною кампанією етнічних чисток”, ‒ йдеться у повідомленні.

Російський диктатор Володимир Путін затвердив порядок проживання у РФ жителів окупованих територій України. Тепер українців зможуть виганяти із захоплених росіянами земель у разі відсутності російського паспорта.

Російські окупанти планують вивезти до РФ всіх школярів міста Горлівка Донецької області. Хочуть зробити це під виглядом “евакуації”, повідомляє Центр національного спротиву.