Путін прагне розвинути власну індустрію дронів

Президент Росії Володимир Путін доручив розвивати індустрію дронів у РФ.

Це вказує на зусилля Кремля з поступової мобілізації оборонно-промислового комплексу, повідомляє Інститут вивчення війни (ISW) у свіжому звіті.

“28 квітня російський диктатор відвідав підприємство з виробництва дронів в індустріальному парку “Руднево” у Москві. Потім взяв участь у нараді, на якій наголосив на важливості розвитку вітчизняного виробництва дронів у Росії”, йдеться у повідомленні.

Путін назвав розвиток сфери безпілотників “технологічним суверенітетом” та доручив чиновникам збільшити здатність розробляти та виробляти компоненти для безпілотників самостійно. Імовірно він припускає, що залежність від Ірану та інших сторін щодо військових безпілотників стурбувала РФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Армія РФ атакувала Україну із землі та повітря: є жертви

“Кремль хоче уникнути ширшої економічної мобілізації, яка викличе подальші внутрішні економічні потрясіння та відповідне невдоволення. Оголошений Путіним план зі збільшення виробництво безпілотників до 2030 року вказує на те, що Кремль продовжує поступову мобілізацію певних частин російського ОПК, замість повного переходу на “військові рейки”, зазначають аналітики.

У іранських безпілотниках Shahed-136, якими Росія масовано обстрілює Україну, виявили вкрадену майже 20 років тому німецьку технологію.

Іран придбав західні компоненти і технології для своєї програми дронів, скориставшись відсутністю прозорості ланцюжка поставок, який робить ідентифікацію компонентів критично важливим методом у вдосконаленні експортного контролю і санкційних механізмів.

Доходи від продажу сотень безпілотників Shahed-136 Росії, ймовірно, будуть реінвестовані в подальше удосконалення галузі.

Враховуючи той факт, що РФ захоплює на полі бою сучасну західну зброю таку як протитанкова ракета Javelin і що між двома країнами зростає військова співпраця, а Іран має доведені досягнення в цьому відношенні, цілком імовірно, що вони співпрацюватимуть над копіюванням цих типів систем. Існує також ймовірність того, що Росія використає свою співпрацю з Іраном для розвитку власного потенціалу військових безпілотників.