Виходила 320 років: перестануть видавити одну з найстаріших газет світу

Австрійська Wiener Zeitung, яка є однією із найстаріших газет світу, припинить випуск друкованого тиражу та перейде в онлайн-формат.

Відповідне рішення ухвалив напередодні парламент країни, йдеться на сайті видання. Влада Австрії перевела в мережу публікацію офіційних документів, тож друкована версія стала непотрібною.

“Востаннє щоденна газета має вийти друком 30 червня. Водночас планується вихід щонайменше 10 друкованих тиражів на рік залежно від наявних коштів”, сказано в рішенні парламенту країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Playboy вирішив долю офісу в Україні

Wiener Zeitung створить медіахаб, контент-агентство та навчальний центр для журналістів. Водночас роль газети як офіційного друкованого органу перейде до окремої державної онлайн-платформи. Це відповідає європейській директиві про централізацію та публікацію офіційної інформації в інтернеті.

Уряд планує виділити 16,5 млн на нову бізнес-модель, із яких 7,5 млн піде на саму Wiener Zeitung, ще 6 млн на навчання журналістів та виконання інших завдань Media Hub Austria, а 3 млн на інформаційну платформу.

Майже половину з понад 200 працівників газети, 40 із яких є журналістами, можуть звільнити, повідомила профспілка видання.

Wiener Zeitung була заснована в 1703 році під назвою Wiennerisches Diarium. Видання перейменували у 1780 році. Колишня приватна газета, яка виходила двічі на тиждень, була націоналізована австрійським імператором Францом Йосифом I у 1857 році, ставши офіційною газетою країни. Нині тираж Wiener Zeitung становить близько 20 тис. примірників у будні дні та приблизно вдвічі більше у вихідні.