Росія облаштувала бойові позиції на Запорізькій АЕС: британська розвідка показала фото

Британська розвідка опублікувала супутникове фото Запорізької атомної електростанції.

На знімках видно, що до березня 2023 року російські війська встановили бойові позиції з мішками з піском на дахах кількох реакторів ЗАЕС. Про це міноборони Великої Британії повідомило у Twitter.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія ставить світ перед загрозою нової катастрофи: у річницю аварії на ЧАЕС Шмигаль попередив про небезпеку

За даними британської розвідки, це перша ознака того, що корпуси реакторів інтегровані в планування тактичної оборони російських військ.

“Росія, ймовірно, побудувала ці позиції, оскільки її дедалі більше турбують перспективи великого наступу України. Цей крок, швидше за все, збільшує ймовірність пошкодження систем безпеки ЗАЕС, якщо навколо станції відбуватимуться бойові дії. Однак пряме катастрофічне пошкодження реакторів є малоймовірним за сценаріями із застосуванням піхотної зброї, оскільки конструкції дуже сильно укріплені”, ‒ йдеться у повідомленні.

Президент Володимир Зеленський поговорив із генеральним директором Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаелем Гроссі. Гендиректор МАГАТЕ розповів президенту про програму медичної допомоги для персоналу на всіх українських атомних електростанціях.

У тимчасово захопленому росіянами Енергодарі в Запорізькій області окупанти збільшили кількість патрулів. Також росіяни тероризують працівників Запорізької атомної електростанції.