Росія захопила активи двох західних компаній

Росія захопила дві компанії, які належать фінській державній комунальній компанії Fortum Oyj та німецькій комунальній компанії Uniper SE.

Їх передали під тимчасове державне управління у відповідь на замороження російських активів США та їх союзниками. Про це повідомляє Bloomberg.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Росії визнають, що малоймовірно вдасться повернути заблоковані активи банків

Російський президент Володимир Путін підписав указ, що дозволяє уряду запроваджувати тимчасовий державний контроль над майном чи цінними паперами, які належать компаніям чи фізичним особам з так званих “недружніх” держав. Тимчасово заарештованими активами управлятиме Федеральне агентство з управління державним майном.

Поки що, єдиними активами, які взяли під арешт, є 83,7% акцій Uniper у ПАТ “Юніпро” та 98,2% акцій Fortum у місцевому ПАТ “Фортум”.

Указ вводить зовнішнє управління на індивідуальній основі і поширюється на об’єкти електроенергетики першорядної важливості. Але за необхідності, цей список може бути розширений.

Влада Кіпру заморозила активи тих, хто допомагав російським олігархам обходити санкції. Список таких осіб надали Сполучені Штати Америки та Велика Британія.

Європейський союз збирається запропонувати заборонити транзит низки товарів через Росію, щоб посилити дотримання вже запроваджених раніше обмежень. Заборона на транзит поширюватиметься на численні технології та інші товари, у тому числі кілька типів транспортних засобів.