Теракт в аеропорту Кабула: таліби вбили лідера “Ісламської держави”

Представники правлячого в Афганістані “Талібану” вбили ватажка угруповання “Ісламська держава”, якого підозрюють у плануванні вибуху в аеропорту Кабула дворічної давнини.

Унаслідок вибуху в серпні 2021 року загинули 170 цивільних і 13 американських солдатів, повідомляє BBC. Тоді люди намагалися залишити країну, оскільки таліби взяли її під свій контроль.

“Офіційні особи Сполучених Штатів Америки раніше заявляли, що представник “ІД” був убитий кілька тижнів тому, але потрібен був час, щоб підтвердити його смерть. Ім’я вбитого не розголошують”, пише видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переворот у Судані: в країні поновилися бойові дії

Американські чиновники повідомили, що завдяки розвідувальним даним і моніторингу ситуації в регіоні вони встановили, що лідер угруповання загинув. Водночас не було надано подробиць про те, як вони дізналися, що той був відповідальним за вибух.

“Експерти в уряді впевнені, що ця людина дійсно була ключовою особою, відповідальною за теракт”, сказав високопоставлений американський чиновник в інтерв’ю телеканалу CBS.

26 серпня 2021 року в аеропорту Кабула стався теракт. Це сталося за кілька годин після того, як уряди кількох західних держав закликали своїх громадян триматися подалі від аеропорту через загрозу нападу з боку терористів.

Відповідальність за атаку взяла на себе терористична організація “Ісламська держава”. Причетність ІДІЛ до атаки підтвердили у військових відомствах США й Великої Британії.

За останні роки в Афганістані було скоєно багато терористичних актів. Торік, до повернення талібів, щонайменше 85 учнів загинули, а майже 300 отримали поранення внаслідок вибуху трьох бомб біля школи в Дашт-і-Барчі. Роком раніше напад терориста-смертника на навчальний центр забрав життя 24 людей. Відповідальність за вибух тоді також узяло на себе терористичне угруповання “Ісламська держава”.

Повернення талібів до влади в Афганістані торік поклало край 20-річній війні і значно знизило рівень насильства, але безпека в останні місяці почала погіршуватися.

Росія з 2021 року прагне домогтися виключення ісламістського руху “Талібан” зі списку терористичних організацій на рівні ООН. Москва почала співпрацювати з “Талібаном”, але поки не визнала угруповання, яке заборонене в Росії як “терористичне”. На відміну від країн Заходу, які поспішили евакуювати дипломатів після приходу талібів, Росія зберегла посольство у Кабулі.