Вірменія дала задню у питанні арешту Путіна

Вірменія може зробити так, щоб підписання Римського статуту “не завдало шкоди стратегічним відносинам між Вірменією та Росією”.

Єреван дослухався до “побоювань” Росії через можливі наслідки ратифікації нею Римського статуту. Про це заявив віцеспікер Нацзборів Вірменії Акоп Аршакян, пише Armenpress.

“Звичайно, у керівній партії та команди немає такого наміру чи бажання”, заявив Аршакян про можливість арешту президента Росії Володимира Путіна.

За його словами, у разі ратифікації Вірменією Римського статуту арешт Путіна буде необов’язковим.

“Це неправильне сприйняття, тому що не далі як сьогодні ми підписали з іншою країною угоду, згідно з якою Римський статут не вплине на наші двосторонні відносини. Таке врегулювання може бути і з Росією”, сказав він.

Віцеспікер вірменського парламенту вважає, що є й інші варіанти.

“Зрозуміло одне: ми почули побоювання, висловлені Російською Федерацією. І я думаю, що ми зможемо домогтися того, щоб забезпечення подальшого процесу, пов’язаного з Римським статутом, не завдавало шкоди стратегічним відносинам між Вірменією та Росією”, заявив Аршакян.

Він зазначив, що уряд Вірменії ухвалив рішення приєднатись до Римського статуту в грудні 2022 року. У відповідь на “агресію Азербайджану щодо суверенних територій Вірменії” й саме тоді його почав вивчати вірменський Конституційний суд.

“Я маю на увазі, рішення Конституційного суду не визнає винним нікого, ні в якому питанні і не вимагає кроків до арешту будь-кого. А уряд Вірменії в грудні 2022 року, звісно, не міг ні вгадати, ні передбачити ймовірність і зміст конкретних рішень Міжнародного кримінального суду в березні”, підкреслив Аршакян.

24 березня Конституційний суд Вірменії заявив, що Римський статут Міжнародного кримінального суду відповідає основному закону країни, тим самим відкривши шлях для його ратифікації.

С Вірменії оголосив про своє рішення через тиждень після того, як у Міжнародному кримінальному суді видали ордер на арешт президента Росії. Його вважають винним у незаконній депортації тисяч дітей з України.

Видача ордера означає, що Володимира Путіна можуть заарештувати, якщо він поїде до будь-якої країни-члена Міжнародного кримінального суду.