Інтенсивність російського наступу в Бахмуті знижується: показали свіжі карти боїв в Україні

Темпи російського штурму в районі Бахмута на Донеччині продовжують знижуватись.

Протягом доби, 1 квітня, там відбулося 25 бойових зіткнень. Російські війська також продовжують спроби наступу на Луганщині та в районі Авдіївки. Про це свідчать нові карти бойових дій, опубліковані Інститутом вивчення війни (ISW).

Загарбники 1 квітня здійснили обмежені наземні атаки на лінії Сватове-Кремінна. За даними українського Генштабу, війська РФ вели невдалі наступальні дії поблизу Кремінної. Бої були за 21 км на північний захід від Кремінної ‒ біля Червонопопівки та Макіївки і в межах 20 км на південь від Кремінної ‒ біля Діброви, Григорівки, Білогорівки та Верхньокам’янського.

Геолокаційні кадри, опубліковані 31 березня та 1 квітня, показали, що українські сили здійснили обмежене просування на захід від Червонопопівки та на північний схід від Верхньокам’янського. Найінтенсивніші бої точилися біля Білогорівки.

Російські сили, які діють на Куп’янсько-Лиманському напрямку, сформовані переважно з мобілізованого особового складу десантно-мотострілкових підрозділів та підрозділів 2-го армійського корпусу так званої ЛНР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Завдання Путіна не виконали: в ISW проаналізували російських “великий” наступ

Російські війська 1 квітня не досягли жодних підтверджених успіхів у Бахмуті та його околицях. Нещодавно там випав сильний сніг. Погодні умови могли уповільнити просування росіян у місті. За даними українського Генштабу, російські війська продовжували штурм самого Бахмута та вели безуспішні наступальні операції в районі Богданівки та Іванівського.

За словами речника Східного угруповання військ ЗСУ полковника Сергія Череватого, в районі Бахмута відбулося 25 бойових зіткнень, а темпи російського штурму продовжують знижуватися порівняно з двотижневою давниною.

Російські сили також продовжують перегрупування в районі Бахмута.

“ISW раніше оцінював, що російські війська можуть вирішити повторно залучити особовий склад і ресурси після перегрупування, щоб збільшити темп наступу в Бахмуті та навколо нього”, ‒ йдеться у повідомленні.

Російські війська 1 квітня також продовжували наступ в районі Авдіївки. Геолокаційні кадри, опубліковані 1 квітня, показують, що українські війська, ймовірно, досягли незначних успіхів на північний схід від Водяного, що за 8 км на південний захід від Авдіївки.

Український Генштаб повідомив, що російські війська вели безуспішні наступальні дії в районі Авдіївки, Новобахмутівки, а також за 27 км на південний захід від Авдіївки поблизу Сіверного, Первомайського та Мар’їнки.

Російські війська за добу здійснили близько 20 штурмів у районі Мар’їнки із приблизно 70, які вони провели по всій Україні. Відносно високі темпи російських наступальних операцій у цьому районі, ймовірно, відволікають живу силу та ресурси, які російські сили інакше могли б залучити до своїх останніх спроб активізувати операції в районі Авдіївки.

Ймовірно, російські війська відвернули частину особового складу та ресурсів від Бахмута та вирішили не відновлювати наступальні операції на Вугледар. Натомість хочуть активізувати операції в районі Авдіївки, сподіваючись оточити населений пункт.

“Російські наступальні операції в районі Мар’їнки не сприяють зусиллям Росії оточити Авдіївку. Російським військам доведеться просунутися далеко за межі Мар’їнки, щоб наступальні дії призвели до значних операцій чи навіть тактичних успіхів. Російські війська намагалися захопити Мар’їнку з початку повномасштабного вторгнення в Україну і з того часу просунулися лише приблизно на два кілометри вглиб населеного пункту”, ‒ повідомляють в ISW.

У західній частині Донецької області 1 квітня російські війська не здійснювали жодних підтверджених наземних атак.

На півдні України російські війська продовжували розбудовувати оборону. Опубліковано супутникові знімки, які показують, що російські війська побудували нові укріплення в Криму з початку 2023 року.

Супутникові знімки, опубліковані 1 квітня, показують, що російські війська також укріпили аеропорт у Бердянську траншеями та “зубами дракона”, а також будували оборону вздовж дороги, що веде до аеропорту.

Загарбники продовжують розбудовувати оборону в тилових районах, що свідчить про те, що російські війська можуть бути стурбовані своєю здатністю утримувати окуповані території на півдні України. При цьому окупанти не припиняють обстрілювати Запорізьку та Херсонську області.

Російські загарбники продовжують спроби наступу на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Минулої доби українські захисники відбили понад 70 ворожих атак на цих ділянках фронту, повідомив вранці 2 квітня Генеральний штаб Збройних сил України.

Минулої доби російські загарбники завдали двох ракетних та 30 авіаційних ударів по Україні. Ворог здійснив понад 40 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та цивільній інфраструктурі населених пунктів.