Навіщо Путін поміняв Суровікіна на Герасимова: у ЗСУ пояснили

На тлі загрози невиконання стратегічних завдань у війні проти України російське командування постійно намагається вдосконалювати систему управління своїх військ.

Власне, для цього начальника Генштабу ЗС РФ Валерія Герасимова призначили командувачем окупаційних військ в Україні замість Сергія Суровікіна. Про це в інтерв’ю РБК-Україна розповів командувач Об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв.

За його словами, Росія не має воєначальників, які здатні планувати операції стратегічного рівня.

Наєв нагадав, що генерала Сергія Суровікіна, який не виправдав сподівань очільника Кремля, було “понижено” на посаді до заступника командувача операції. А з 11 січня цього року новим командувачем так званої “СВО” призначили начальника генштабу збройних сил РФ Валерія Герасимова.

“За наявними даними, Герасимов особисто отримав наказ Путіна про взяття під контроль усієї території Донецької та Луганської областей України”, ‒ сказав Наєв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ЗСУ підрахували, скільки ракет “Кинджал” залишилось у РФ

За його словами, саме Суровікін є головним “автором” концепції знищення енергетичної системи України.

“Під час його каденції було використано значну кількість російських високоточних засобів ураження. Це приблизно 700 крилатих ракет та 500 ударних БПЛА. Здебільшого активно застосовувалися крилаті ракети морського та повітряного базування по інфраструктурних об’єктах, що призвело до їх перевитрати та скорочення стратегічних запасів. При цьому наземна фаза не дала очікуваних результатів”, ‒ розповів Наєв.

За часів Суровікіна також значно посилювалися роль та статус військових формувань Пригожина та Кадирова, які отримували усі наявні матеріально-технічні ресурси.

“На цьому фоні виник неофіційний конфлікт між ПВК і керівництвом Міноборони та Генштабу РФ, які фактично втрачали власний авторитет серед регулярних військ та керованість найманцями. Призначення Герасимова є опосередкованою ознакою того, у Росії відсутні воєначальники, які здатні планувати операції стратегічного рівня”, ‒ додав Наєв.

Росія прагне гуманітарної катастрофи в Україні шляхом знищення об’єктів критичної інфраструктури. Це основна ціль ворога під час ракетних ударів по українській території. Таку думку висловив Командувач Об’єднаних сил Збройних сил України Сергій Наєв.

Російські війська намагаються вдавати наступальні дії на Запорізькому напрямку. Але для ведення наступу у інших областях, крім Луганської та Донецької, сил та засобів у ворога зараз немає, заявив Сергій Наєв.