Як людям з інвалідністю потрапити до війська ‒ у ЗСУ пояснили

Люди з інвалідністю в Україні можуть бути призвані на військову службу під час воєнного стану тільки за власною згодою.

Йдеться про тих, кого визнали обмежено придатними. Про це повідомив військовий комісар Харківського обласного територіального центру комплектування полковник Володимир Арап місцевому виданню Kharkiv Today.

За його словами, є такі люди, які мають інвалідність, але хочуть служити. Тож їм можуть дозволити проходити службу, якщо їх визнано обмежено придатними.

“Є у нас наказ міністра оборони, 402-й, у якому прописано порядок призову військовозобов’язаних, та медичні статті, за якими вони придатні або обмежено придатні, або непридатні з винятком”, ‒ зазначив Арап.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оборона України після війни: Резніков зробив прогноз

Якщо людина має інвалідність третьої групи, при цьому вона має діагноз, який згідно з медичним наказом, виноситься рішення про обмежену придатність, то така особа може підлягати призову.

“Як інвалід, особа має право на відстрочку, але якщо у неї бажання, то така людина може бути призвана на службу на території, де проживає. Тобто, в такому разі, якщо чоловік виявив таке бажання, він може проходити службу там, де він безпосередньо знаходиться”, ‒ зазначив Арап.

При цьому за бажанням, якщо така людина готова вступити до лав ЗСУ, то може написати лист, де саме хоче проходити службу. Тобто, з вказанням військової частини.

Важливо, що військовозобов’язаним із діагнозом, що підлягає під виключення з військового обліку, служити не дозволять.

План мобілізації, затверджений в Україні ще на початку великої війни, досі не виконаний.

При цьому Збройні сили України мають потребу в людях. Про це розповів міністр оборони України Олексій Резніков.