У Китаї вступив на пост новий прем’єр

Уряд Китаю очолив колишній очільник міського комітету Комуністичної партії Китаю у Шанхаї та близький соратник китайського лідера Сі Цзіньпіна Лі Цян.

Він вступив на посаду прем’єра Державної ради Китаю. Це ‒ друга за значущістю посадою в країні, повідомляє Reuters.

Сі Цзіньпін поклав на нового главу уряду відповідальність за відродження економіки, яка постраждала від обмежень, пов’язаних з Covid-19.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали умову, яку має виконати Китай для досягнення миру в Україні

63-річний Лі Цян відомий як прагматичний і дружний до бізнесу політик. Він стоїть перед непростим завданням підтримати нерівномірне відновлення Китаю в умовах глобальної нестабільності і слабкої довіри до уряду серед представників бізнесу.

Видання зазначає, що Лі Цян вступає на посаду на тлі зростання напруженості у відносинах Китаю із Заходом через низку питань. Зокрема на тлі дій США, спрямованих на блокування доступу Пекіна до ключових технологій. А також у той час, коли багато світових компаній диверсифікують ланцюги поставок, щоб збалансувати вплив Китаю через політичні ризики та перебої, спричинені пандемією Covid.

Лі Цян замінить Лі Кецяна, який йде у відставку після десяти років перебування на посаді прем’єра, протягом яких його роль неухильно зменшувалася, оскільки Сі посилював свою владу і скеровував другу за величиною економіку світу в більш державницьке русло.

Сі Цзіньпін знову став лідером сучасного Китаю. Політик отримав безпрецедентний третій термін голови КНР.

24 лютого під час пресс-конференції Володимир Зеленський заявив про плани зустрітися із Сі Цзіньпіном. Також Зеленський побачив у “мирному плані” Китаю “зрозумілі пункти”. А також думки, “з якими він і весь світ не погоджується”.